Hlavní obsah

Zuzana Roithová skončí jako předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic

Zuzana Roithová.

Reklama

Zuzana Roithová končí ve funkci předsedkyně představenstva Jihočeské nemocnice. Od 1. května ji nahradí dosavadní vedoucí odboru zdravotnictví jihočeského krajského úřadu Petr Studenovský.

Článek

Roithová opouští funkci po téměř pěti letech, protože jí končí mandát. „Už jsme nechtěla dále pokračovat. Myslím si, že v sedmdesáti letech je nejvyšší čas funkci opouštět. Mám navíc dost jiné práce, koníčků a zálib,“ uvedla Roithová, která žije ve Dvorech nad Lužnicí na Jindřichohradecku.

Roithová je původně lékařka v oboru radiodiagnostiky. V letech 1990 až 1998 vedla Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. V roce 1998 byla ministryní zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského. Ten samý rok byla zvolena senátorkou. Ve dvou volebních obdobích od roku 2004 působila také jako poslankyně Evropského parlamentu a v roce 2013 neúspěšně kandidovala na českou prezidentku.

Roithová řekla, že už nehodlá kandidovat do politické funkce. „Chci se věnovat vnoučatům, máme velkou zahradu, máme farmu. Už se mi moc ani nechce jezdit nikam do velkých měst. Výjimkou bude Praha, kam bych ráda občas vyrazila za kulturou, na což jsem v poslední době neměla čas,“ řekla.

Holding Jihočeské nemocnice tvoří sedm okresních nemocnic v regionu, jeho jediným akcionářem je kraj. Roithová se stala předsedkyní představenstva v roce 2017, kdy na funkci rezignoval její předchůdce Martin Bláha. Stalo se tak po kauze, kdy tehdejší krajská opozice kritizovala vysoké odměny pro členy vedení holdingu. Kvůli tomu se pak následně rozpadla jihočeská koalice ANO a ČSSD. Jednou z podmínek, která si Roithová dala, bylo právě snížení odměn managementu.

„Nejtěžší období ve funkci byla doba, kdy jsme museli řešit věci spojené s koronavirem. Jako velká výhoda se v tu chvíli ukázala velmi dobře nastavená spolupráce mezi našimi nemocnicemi, díky níž se nám dařilo dobře organizovat péči o pacienty,“ uvedla Roithová.

Reklama

Související témata:
Zuzana Roithová

Doporučované