Hlavní obsah

Brněnská Vesna chce zřídit další bydlení pro rodiny a hledá prostor pro šatník

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ženský vzdělávací ústav Brno známý jako Vesna plánuje do budoucna zřízení dalších ubytovacích kapacit pro lidi v nouzi a hledá větší prostor pro svůj charitativní šatník.

Článek

Po ruském vpádu na Ukrajinu se Vesna zaměřila na pomoc ukrajinským uprchlíkům, zejména ženám s dětmi. Pořádá komunitní akce, pomáhá s integrací, zajišťuje ubytování pro 20 ukrajinských rodin. ČTK o tom informovala Barbora Antonová ze spolku.

„Mnoho z ubytovaných rodin je v obzvlášť citlivé situaci – členové rodin s postižením, špatný psychický stav dětí i matek. Díky stovkám dárců a desítkám dobrovolníků vzniklo velmi komfortní společné bydlení, kde se nájemnice cítí bezpečně. Důkazem dobré funkčnosti projektu je i to, že všechny zdejší nájemnice pracují, děti chodí do škol, kroužků a táborů,“ řekla Antonová.

Ubytování se nachází v bývalém klášteře voršilek v Josefské ulici, jde o církevní objekt. „Doba fungování záleží jednak na státní podpoře ubytování, jednak na disponibilitě prostoru. V každém případě pokládáme ‚voršilky‘ za pilotní projekt a rády bychom v součinnosti s partnery zřídily více podobných ubytoven pro rodiny v nouzi,“ doplnila Antonová.

Další aktivitou spolku Vesna je pořádání kulturních a komunitních akcí, od května pro tyto účely využívají dvě budovy v Údolní ulici. „Navzdory špatnému technickému stavu tady od května, za průběžných základních oprav, probíhaly příměstské tábory Vesny pro ukrajinské i české děti, pokračují adaptační skupiny Centra volného času Lužánky, zájmové kroužky a mnoho dalších akcí,“ uvedla Antonová.

„Velmi důležitou složkou činnosti Vesny je integrace ukrajinských žen do komunitních a dalších aktivit. Díky podpoře magistrátu a desítek firemních i individuálních dárců jsme mohly zaměstnat několik žen v oboru, pro který jsou kvalifikovány – výuka uměleckých předmětů, PR a komunikace, sociální práce. Desítky Ukrajinek působí ve Vesně jako dobrovolnice,“ řekla Antonová.

Velký zájem je podle ní také o šatník. V prvních měsících války se stal jedním z center pomoci Ukrajincům. „Obrací se na nás stále větší množství klientů i sociálních pracovníků. Potřebujeme větší prostor a finanční zajištění pro jeho provoz. Hlavním úkolem je tedy najít prostor minimálně 100 metrů čtverečních v dosahu MHD a s možností na krátkou dobu zaparkovat,“ dodala Antonová.

Vesna zahájila činnost v květnu 2021. Navazuje na tradici stejnojmenného ženského spolku ustaveného před více než 150 lety.

Reklama

Doporučované