Hlavní obsah

Brněnské Divadlo Feste jako první převede na jeviště poslední Rudišův román

Ilustrační foto

Reklama

Brněnské Divadlo Feste dokončuje první jevištní adaptaci knihy Winterbergova poslední cesta. Spisovatel Jaroslav Rudiš román napsal v němčině, loni vyšel český překlad. Premiéra inscenace bude 22. ledna v Industře.

Článek

Premiéra inscenace, do které režisér Jiří Honzírek obsadil Jakuba Zelinku, Tibora Kotlára a Lucii Hrochovou, bude 22. ledna v Industře v areálu Nové Zbrojovky, kde nyní Divadlo Feste působí. Součástí premiérového večera je také autogramiáda a debata.

Knižní předlohu adaptovala Katarína Kašpárková Koišová. „Převést tak rozsáhlý román s sebou přináší jisté kompromisy. Není technicky možné dostat do inscenace všechny motivy, postavy a tematické linky. Stěžejní pro mě byl motiv cesty. Cesty do sebe, k sobě navzájem, ke smrti i cesty za svobodou, která bezpodmínečně souvisí s přijetím vlastní odpovědnosti,“ uvedla v tiskové zprávě Kašpárková Koišová.

Vyprávěcím rámcem Rudišova díla je daleká vlaková cesta, kterou přes polovinu Evropy podniká stoletý Wenzel Winterberg se svým mladším pečovatelem Janem Krausem. „Jaroslav Rudiš ve svém doposud nejrozsáhlejším díle propojuje intimní svět lidského života s politickými dějinami a směřuje k tomu, že veškerá naše rozhodnutí a činy, které děláme, zůstanou navždy zapsány v prostoru a čase a přenáší se na další pokolení,“ uvedl Honzírek.

Divadlo Feste spolupracuje s Rudišem už téměř deset let, podle jeho předloh připravilo inscenace Národní třída a Čekání na konec světa. „Mám velkou radost, že je to právě režisér Jiří Honzírek a jeho tým, kdo ve světové premiéře uvedou divadelní adaptaci mého románu. Divadlo Feste považuju za jeden z nejoriginálnějších souborů na naší divadelní scéně,“ řekl Rudiš.

Reklama

Doporučované