Hlavní obsah

Brno chce být evropským městem kultury, přihlášku vezou do Prahy na kolech

Foto: Shutterstock.com

Brno.

Reklama

Brno usiluje o titul Evropského hlavního města kultury pro rok 2028. S přihláškou vyrazili zástupci města do Prahy na kolech. Tříčlenná výprava překoná vzdálenost více než 200 kilometrů po vedlejších silnicích během tří dnů.

Článek

Cílem je ministerstvo kultury na Maltézském náměstí v Praze, kam dojedou ve středu odpoledne. Součástí skupiny je radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Město se o titul uchází s heslem Brno s tebou. Podrobnosti a program kandidatury nejsou zatím v detailech známé. V přihlášce do prvního kola brněnský tým rozvíjel základní body podle zadání výběrové komise. Týkají se nejen kultury, ale také dopravy, infrastruktury nebo financování.

Zda Brno postoupí do druhého kola, bude jasné 14. října, řekla dnes novinářům produkční Brno 2028 Petra Stránská. Programové podrobnosti kandidatury tak město zveřejní až poté, na jejich rozpracování bude čas několik dalších let.

„Nějaké projekty už jedou, bez ohledu na to, jestli do druhého kola postoupíme, anebo nikoliv,“ doplnila Stránská.

Titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit svůj kulturní život a jeho rozvoj. Držiteli za Českou republiku byla v roce 2000 Praha a v roce 2015 Plzeň. Znovu na Česko přijde řada v roce 2028, a to spolu s Francií.

Informace o kandidatuře zveřejňuje město na webu Brno2028.cz. Kromě jihomoravské metropole usilují o titul podle dřívějších vyjádření tamních samospráv také České Budějovice, Liberec a Broumov na Náchodsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované