Hlavní obsah

Cyklus Bacha na Mozarta! vstupuje do druhé dekády s hudbou 17. a 18. století

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Brněnský cyklus staré hudby Bacha na Mozarta! vstoupí po prázdninách do druhé dekády své existence.

Článek

Organizátoři ze souboru Czech Ensemble Baroque chtějí i v 11. ročníku nabízet hudbu klasiků 17. a 18. století v atraktivním podání, a to jak osvědčené a dobře známé skladby, tak novodobé premiéry děl z hudebních archivů. Program ČTK za pořadatele poskytla Lenka Němcová.

Příští sezona začne 21. září koncertem Bachových kantát, kde se v nezvyklé roli dirigenta představí německý kontratenorista Andreas Scholl. Zakončí ji 1. června 2023 koncert složený z motet Františka Ignáce Tůmy. Připraven je také vánoční koncert.

Mimořádný koncert mimo abonmá nabídne 7. února 2023 hudební lahůdku, dílo La concordia de' pianetti od Antonia Caldary. Brněnskému publiku se na jednom pódiu představí kontratenoristé Scholl, Valer Sabadus a Carlos Mena, ale také barytonista Adam Plachetka, tenorista Krystian Adam, sopranistka Hana Blažíková a mezzosopranistka Dagmar Šašková.

„Dílo má velmi blízko k Čechám a Moravě. V roce 2023 budeme slavit výročí korunovace Karla VI. Na počest nového císaře, který se na cestě z Prahy zastavil na několik dní ve Znojmě, složil Antonio Caldara tuto speciální vozovou operu, o jejíž znovuobjevení se v Brně společně s posluchači pokusíme,“ uvedl dramaturg cyklu a dirigent Roman Válek.

Pro druhou dekádu se mění abonentní systém. „Zájemci si mohou koupit abonentku na všech sedm koncertů, ale můžou si zvolit také abonentku jen na tři koncerty v Besedním domě nebo čtyři koncerty v katedrále na Petrově. Jinak jsou řešeny také sektory a věříme, že to vše přispěje ještě k větší spokojenosti našich diváků,“ doplnila za organizátory Tereza Válková.

Předprodej vstupenek i abonentek už začal jak přes internet, tak v předprodeji TIC Brno v Panenské ulici. Prodávat se budu také na závěrečném koncertu 10. sezóny Bacha na Mozarta!, který se uskuteční 15. června na Petrově.

Reklama

Související témata:

Doporučované