Hlavní obsah

Hlavní novinkou Brněnských Vánoc je kluziště na Moravském náměstí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní novinkou festivalu Brněnské Vánoce je oválné kluziště na rekonstruovaném Moravském náměstí.

Článek

Stánky se na náměstích v historickém centru otevřou v pátek 17., někde 24. listopadu, kdy se chystá také rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody. Trhy budou i na Zelném trhu, na Dominikánském náměstí a právě i na Moravském náměstí. Na tiskové konferenci to dnes řekli organizátoři z TIC Brno a z radnice Brno-střed. Naposledy bylo kluziště v historickém centru před covidem před čtyřmi lety. Brněnské Vánoce se v posledních letech staly největším festivalem, který se za celý rok ve městě koná.

„Kluziště už jsme začali stavět. Pokud bude dostatečně chladno, bude v provozu od 24. listopadu a otevřeme ho vystoupením mladých krasobruslařů a světelnou show. Bude vybavené i převlékacími boxy a půjčovnou bruslí,“ řekl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS). Na Moravském náměstí, jak v parku, tak u kostela svatého Tomáše, budou letos opět stánky neziskových organizací.

Na Zelném trhu se otevřou stánky již 17. listopadu, přestože první adventní neděle je letos až 3. prosince. „Nechali jsme vyrobit více než stovku nových stánků, aby byly pro prodejce více komfortní. Budou na náměstí nově rozložené, abychom mohli lépe do centra plochy v horní části umístit pódium, před kterým bude mnohem více místa. Koncerty budou každý den a každý den vystoupí tři kapely,“ uvedla místostarostka Ludmila Oulehlová (ANO).

Další novinkou jsou Gourmet Vánoce. Na nádvoří Staré radnice bude mít stánek devět gastronomických podniků, ať už restaurací, bister, cukráren, kaváren, či vinoték. Vedle nich vyroste Vánoční vesnička pro děti, kde budou stánky dětské velikosti a budou zde připravené aktivity pro děti.

Dalšími zajímavostmi, které budou letos součástí Brněnských Vánoc, je například Architektonický betlém v Domě pánů z Kunštátu, na Staré radnici bude světelná instalace Vánoce na Draka, na Radnické 2 budou Vánoce na dvorku.

Na hvězdárně na Kraví hoře se také 21. prosince, tedy v den zimního slunovratu, uskuteční Svátek světla. Návštěvníci uvidí díky hvězdárně a studiu Visualove velkou světelnou audioinstalaci.

Podle ředitelky TIC Brno Jany Janulíkové se brněnské Vánoce stávají ve střední Evropě stále populárnějšími a do Brna přijíždí čím dál více zahraničních turistů. „Usilujeme o to, aby jich tu bylo ještě více. Podle našich odhadů do Brna přijede na trhy během čtyř týdnů zhruba 1,5 milionu lidí,“ řekla Janulíková.

Reklama

Doporučované