Hlavní obsah

Jihomoravský kraj nabízí obcím dotační titul na stavbu bezbariérových bytů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pět milionů je na projektové dokumentace, 25 milionů na stavbu nových nebo rekonstrukci bytů zvláštního určení. Byty mají sloužit seniorům, zdravotně handicapovaným, ale i mladým rodinám nebo samoživitelům.

Článek

Jihomoravský kraj má nový dotační titul pro obce na výstavbu bytů zvláštního určení, které jsou bezbariérové. Je v něm 30 milionů korun. Kraj už nyní rozdělí 13 zájemcům 8,4 milionu korun. Podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) jich 11 požádalo o podporu na projektovou dokumentaci, dva na stavbu, a to v obcích Višňové a Kozlany. Další zájemci mohou o peníze za stavbu žádat do 30. září.

Cílovou skupinou programu jsou obce, svazky obcí nebo společnosti stoprocentně vlastněné obcemi. „Jde nám o to, aby lidé mohli zůstat žít v místech, kde jsou zvyklí, kde mají rodinu a přátele, a my jsme nemuseli stavět domovy pro seniory,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Péče v domovech seniorů je podle kraje nákladnější, než když lidé zůstávají doma například za pomoci rodiny nebo terénních sociálních pracovníků.

Podle radní pro sociální oblast Jany Leitnerové (Piráti) se kraj často setkává s tím, že o umístění do domovů seniorů žádají lidé, kteří jsou ještě soběstační. „Mají jen například problémy s tím, že nemají bezbariérový dům nebo byt. Byty zvláštního určení by jim bezbariérové bydlení měly zajistit. Přístup tam bude mít každý bez ohledu na věk a stav. Je možné to nabídnout nejen seniorům a zdravotně postiženým, ale také mladým rodinám, aby byla společnost různorodá,“ řekla Leitnerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované