Hlavní obsah

K prvnímu jarnímu výšlapu zve letos KČT na jižní Moravě do okolí Rosic

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

K prvnímu jarnímu výšlapu na jižní Moravě pozval letos Klub českých turistů (KČT) zájemce do mikroregionu Kahan.

Článek

V sobotu se všichni sejdou na nádvoří rosického zámku a vydají se po různých trasách v okolí, jejichž cílem bude opět zámek nebo také těžní věž dolu Simson ve Zbýšově či zbýšovská a babická zastávka velké místní atrakce, kterou je muzejní úzkorozchodná dráha. Turisté se projdou po industriálních, architektonických i přírodních památkách po okolí a budou se moct svézt zdarma muzejními vlaky, řekla ČTK Halka Horká z mikroregionu Kahan.

První jarní výšlap má letos na jižní Moravě 66. ročník. Dlouhá léta se chodilo údolím Bílého potoka na severozápadním Brněnsku, ale už několik let se akce přesouvá po různých místech celého kraje. Letos se dostala do oblasti, v níž se více než 100 let těžilo černé uhlí, proto je plné památek na tuto činnost, přestože těžba skončila už v roce 1992.

Netradičně se akce koná v sobotu kvůli tomu, že na zámku začíná sezona, a na stejný termín byla připravená i velká akce Velikonoční kumštování s programem na zámeckém nádvoří. Zámek Rosice je nově na seznamu národních kulturních památek. Účastníkům výšlapu nabídne zvýhodněné vstupné a mezi devátou a desátou hodinou prohlídky v krátkých rozestupech, aby si zámek mohlo prohlédnout co nejvíce zájemců, než vyrazí na trasy, uvedl kastelán Ludvík Vaverka.

Pořadatelé letos připravili i speciální trasu určenou dětem, i když největší část účastníků bývá vždy vyššího věku. „Letos jsme se rozhodli, že část programu připravíme i pro děti a rodiny a spolu s rosickou dětskou organizací KČT jsme nachystali speciální trasu s bojovkou,“ řekl předseda mikroregionu Kahan Petr Pospíšil.

V neděli začne turistická sezona i v Černé Hoře na Blanensku, která je spojená s recesí a pelhřimovskou Agenturou Dobrý den. Lidé vyrážejí do Černé Hory z různých směrů a letos se má v pivovaru sejít co nejvíce korunovaných lidí. Nemusí jít pouze o klasické „princeznovské“ korunky, ale i o jiné. Stejně jako v předchozích letech pořadatelé přivítají co největší kreativitu účastníků. Pivovar bude účastníkům otevřený od 11:00 a bude možné se vydat i na jeho prohlídku.

Reklama

Doporučované