Hlavní obsah

Masarykova univerzita zvýší podporu studentů prezenčního studia

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Masarykova univerzita v Brně navýší od příštího akademického roku finanční podporu studentů prezenčního doktorského studia z nynějších 12 000 na 15 000 korun.

Článek

Rektor Martin Bareš o zvýšení rozhodl navzdory tomu, že výše příspěvku Ministerstva školství zůstává stejná. Náklady tak musí pokrýt univerzita, která o změně informovala na svém webu.

„Doktorandi jsou budoucností české vědy a chceme k nim přistupovat s respektem. Proto jsme hledali cesty, jak jejich financování navýšit, navzdory okolnostem této těžké doby. Věřím, že je to jen první krok na cestě, jak dostat dlouhodobě neuspokojivou socioekonomickou situaci našich doktorandů na důstojnou úroveň,“ uvedl Bareš.

Někteří doktorandi mají peníze také z grantových projektů nebo zaměstnaneckých úvazků a dohod na fakultách. Jejich průměrný příjem tak činil v roce 2021 něco málo přes 22 000 korun.

Druhá největší univerzita v Česku se loni zaměřila také na kvalitativní hodnocení doktorských studijních programů. Podílela se na něm téměř stovka renomovaných zahraničních expertů mnoha oborů, kteří přijeli do Brna, aby se mohli setkat s vědci, doktorskými studenty a jejich školiteli.

Konkrétní výstupy zatím nejsou známé. Zprávy z hodnocení mají stovky stran a škola se jejich obsahem bude zabývat několik následujících měsíců. Následně se relevantní doporučení promítnou ve výzkumu i doktorském studiu, uvedl mluvčí školy Radim Sajbot.

Hodnocení se bude opakovat v pětiletém cyklu a není přímo navázané na financování. „Odloučení výsledků hodnocení od financování je záměrné. Chceme se podívat pravdě do očí, říci si, jak na tom skutečně jsme, a nemít přitom obavu, že se nám to okamžitě promítne do výše rozpočtu. Díky tomu jsme vybírali respektované a přísné hodnotitele a nemuseli taktizovat při psaní sebehodnotících zpráv,“ uvedl děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

Reklama

Související témata:

Doporučované