Hlavní obsah

Nad Brněnskou přehradou se v sobotu rozsvítí první ze čtyř soutěžních ohňostrojů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nad Brněnskou přehradou se v sobotu 10. června rozsvítí první ze soutěžních ohňostrojů, které jsou součástí festivalu zábavy Ignis Brunensis.

Článek

„Letos do Brna přijedou vítězové posledních ročníků, kteří budou usilovat o titul vítěze vítězů,“ řekl dnes na tiskové konferenci Ondřej Morávek z pořádající společnosti SNIP&Co. Ohňostroje se uskuteční kromě 10. také 14., 17. a 21. června vždy ve 22:30. Sobotním ohňostrojům bude předcházet i dronová show, která začíná ve 21:50.

Ohňostroje jsou jako vždy volně přístupné na plochách okolo přehrady, lze si koupit vstupenku na tribunu poblíž přístaviště. I letos dopravní podnik zajistí před ohňostroji a poté posílenou dopravu na přehradu. Budou jezdit i některé regionální linky tak, aby se návštěvníci dostali z Brna v noci domů.

První ohňostroj mají na starosti čeští tvůrci z Flash Barrandov SFX, kteří vytvořili show Hra s ohněm. Po nich budou následovat Francouzi a jejich dílo Ohnivý polibek vodě. „Tvůrce Arnaud Fouriau si hraje s myšlenkou, že dva neslučitelné živly oheň a voda se potkávají na hladině. Efekty se budou co nejvíce na hladině odrážet,“ popsal Morávek. V sobotu 17. června se předvedou Norové. Jejich název ohňostroje Nordic Noir odkazuje na literární žánr severských dramat. Soutěžní show završí loňští vítězové ze Švédska, kteří jediní v historii brali všech pět cen včetně divácké. Poprvé pracují s tématem lásky, název ohňostroje je Velká láska.

Jelikož jdou stále dopředu technologické možnosti digitálních odpalů, je podle Morávka možné čím dál lépe synchronizovat světelné efekty s doprovodnou hudbou, a to až na tisícinu sekundy. „Když jsme v roce 2001 začínali, odpalovalo se z pontonu manuálně. Na pontonu byla plechová bouda, v níž byli pyrotechnici a pomocí zvukových signálů odpalovali 120 povelů v průběhu čtvrthodinové show. Zhruba 10 let zpět vznikly technologie pro digitální odpalovací systémy a pyrotechnici mohou být na břehu. Dnes se celý ohňostroj naprogramuje dopředu. Začínalo se na 1000 odpalech a dnes je systém posílen tak, že je možné vyslat až na 2000 povelů. Na začátku ohňostroje stačí zmáčknout jedno tlačítko, ale předchází tomu rok či dva práce a pak tři dny na přehradě, kdy se ohňostroj chystá a testuje, že je všechno, jak má být. Je možné do ohňostroje manuálně zasáhnout, ale obvykle se to nedělá,“ popsal Morávek.

Jiří Morávek, taktéž z pořádající společnosti, uvedl, že bez veřejné podpory by nebylo možné festival uskutečnit. Rozpočet na ohňostrojnou část je 15 milionů korun, přičemž město přispělo 4,5 milionu a Jihomoravský kraj dvěma miliony. Dronová show má samostatný rozpočet, do kterého město přispělo dvěma miliony korun a kraj 500 tisíci korun.

Reklama

Doporučované