Hlavní obsah

Nemocnice Kyjov má ambulanci, kde vyšetří nervový systém novorozenců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Kyjov otevřela novou ambulanci, jejíž součástí je i možnost screeningového ultrazvukového vyšetření centrálního nervového systému novorozenců.

Článek

V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí nemocnice Veronika Hollerová. Běžně se podle ní takové vyšetření neprovádí. Cílem je odhalit u novorozenců případné vrozené vady a zahájit léčbu co nejdříve. V nemocnici se loni narodilo 700 dětí.

Nemocnice tak bude dělat jak standardní vyšetření, tak taková, která jsou nad rámec běžných. „Preventivní screeningové ultrazvukové vyšetření centrálního nervového systému a ledvin není povinné, na rozdíl například od vyšetření kyčlí. Vyšetříme takto všechny novorozence, kteří projdou naší porodnicí,“ uvedla lékařka Helena Černá.

Nemocnice službu nabízí i matkám, které rodily v jiné nemocnici nebo za sebou mají ambulantní porod. „Děti vyšetřujeme v nové moderní ambulanci, která bude od února sloužit i pro rizikové novorozence a kojence, u kterých je nutné sledovat další vývoj. Ambulance bude také místem, kam si maminky mohou přijít pro radu za laktační poradkyní,“ řekla Hollerová.

V Nemocnici Kyjov se loni narodilo 700 dětí. Z toho bylo 360 chlapců a 340 dívek. Ve dvou případech se narodila dvojčata. Ve 136 případech museli lékaři zvolit císařský řez. Nemocnice Kyjov má asi 1100 zaměstnanců a je spádovou oblastí zhruba pro 150 000 lidí. Je jednou z devíti nemocnic zřizovaných krajem. Další jsou v Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích.

Reklama

Doporučované