Hlavní obsah

Novými přírůstky v hodonínské zoo jsou mláďata u puštíků brýlatých

Foto: Zoo Hodonín

Puštík brýlatý.

Reklama

Hodonínská zoo má nové přírůstky - mláďata puštíků brýlatých. Ze tří snesených vajec se vylíhla dvě mláďata. Mladé sovy už je možné vidět ve voliéře.

Článek

„S chovem puštíků brýlatých jsme začali v roce 2014, kdy jsme přivezli dvě samice ze Zoo Praha. V roce 2015 k nim přibyl samec od soukromého chovatele z Německa a první mláďata byla v zoo odchována v roce 2017,“ uvedl zootechnik Jiří Ingr, který se v Zoo Hodonín zabývá chovem ptactva. Doplnil, že odrostlá mláďata poputují do soukromých chovů. Mláďata se vylíhla v květnu, z hnízda vylétla v následujícím měsíci. Podle mluvčí se o ně rodiče pečlivě starají.

Puštík brýlatý dorůstá přibližně 46 centimetrů a váží asi 850 gramů. Má černohnědé zbarvení se žlutohnědým břichem a nápadnou bílou kresbou na obličeji, která připomíná brýle, a tmavý zobák se světlejším koncem. Mláďata vypadají jako negativ rodičů. Jsou převážně bílá, s tmavým obličejem. Obě pohlaví jsou v dospělosti barevně stejná, liší se pouze velikostí.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Chová přes 1000 zvířat asi 280 druhů, hlavním lákadlem jsou smetanově zbarvení lvi. Loni do ní zavítalo zhruba 114.000 lidí, meziročně asi o 32.000 méně. Zoo byla loni opakovaně uzavřena, jednak kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru a také kvůli odstraňování následků červnového tornáda.

Reklama

Související témata:
Puštíci

Doporučované