Hlavní obsah

Řidiči na Tomkově náměstí v Brně od soboty jezdí po nově vybudovaném mostě

Foto: Getty Images

Brno (ilustrační foto).

Reklama

Z brněnského Tomkova náměstí, kde vzniká další část velkého městského okruhu, v těchto dnech mizí mostní provizorium. Řidiči od soboty poprvé jezdí přes řeku Svitavu po nově vybudované polovině mostu.

Článek

Do konce měsíce je tam nicméně doprava omezena na jeden pruh v každém směru. Novinářům to dnes řekl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.

„Režim jedna plus jedna potrvá do 18. srpna. Bude rozdělen do dvou etap. Od 15. července je v celé délce stavby a od 1. srpna bude pouze na křižovatce Rokytova,“ uvedl Fiala. Od 18. srpna se bude vytíženým místem opět jezdit v režimu dva pruhy v každém směru. Další omezení je v plánu na konec roku. „Dělníci nyní snášejí provizorní konstrukci mostu, po které dosud byla vedena doprava. Hotovo by mělo být do týdne. Následovat bude demolice druhé poloviny původního mostu,“ dodal ředitel.

Stavba úseku brněnského okruhu s názvem Tomkovo náměstí a Rokytova za zhruba 2,5 miliardy korun začala před více než dvěma lety. „Od začátku je velice náročná. Od soboty se poprvé jezdí po nových konstrukcích a hned, co jsme změnili dopravu, tak máme plně nasazenou techniku. Po demolici starého mostu chceme začít s budováním pilotů pro nový most, budeme také pokračovat v pravé části estakády směrem na Vinohrady,“ popsal Vilém Huryta za zhotovitele FIRESTA-Fišer.

S dokončením stavby se počítá na závěr roku 2024. Příští rok mají být hotové také další dva rozestavěné úseky velkého městského okruhu, a to Bauerova a Žabovřeská. Další v pořadí by mohl být Vinohradský tunel, který doplní východní část obchvatu. Silničáři chtějí ještě letos zahájit práce na výzkumné štole, která má sloužit jako podklad pro projektovou přípravu.

Reklama

Doporučované