Hlavní obsah

Soud vyhlásil ve Veverské Bítýšce referendum týkající se zápachu z linky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krajský soud v Brně vyhlásil spolu se zářijovými komunálními volbami referendum ve Veverské Bítýšce, které se týká eliminace šíření zápachu ze vznikající laminační linky na území města.

Článek

O vyhlášení referenda usilovali občané, ale zastupitelstvo v červnu rozhodlo ho nevyhlásit. Rozhodnutí soudu tak nahrazuje přijaté usnesení zastupitelů. Obec může podat kasační stížnost u Nejvyššího správního soudu.

Vybudování laminační linky je soukromým investičním záměrem společnosti Hartmann-Rico. Soud vyhlásil referendum s otázkou, zda občané požadují, aby orgány obce aktivně vyvíjely maximální úsilí, aby se v maximální možné míře eliminovalo riziko vzniku a šíření zápachu ze vznikající laminační linky na území města. Stejnou otázku navrhovali pro referendum už občané, ale zastupitelstvo v červnu rozhodlo referendum nevyhlásit s odůvodněním, že nevidí prostor, jak by mohly orgány města eliminovat vliv na životní prostředí způsobený soukromým investičním záměrem.

Město poukazovalo na rozhodnutí ministerstva životního prostředí z loňského roku, že záměr týkající se laminační linky ve Veverské Bítýšce nemá významný vliv na životní prostředí. Ministerstvo dále odkázalo na zákon o obcích, podle kterého lze například regulovat údržbu zeleně, ale neumožňuje veřejnou vyhláškou eliminovat šíření škodlivin vznikajících na soukromém pozemku při podnikání.

Soud však shledal návrh na referendum důvodným, proto ho vlastním rozhodnutím vyhlásil a určil jeho termín zároveň s komunálními volbami, které se uskuteční 23. a 24. září. V odůvodnění uvedl, že primárním účelem referenda je rozhodování občanů o konkrétních otázkách veřejného života a působí iniciačně k zahájení diskuze o konkrétním problému. Zároveň konstatoval, že pokud jsou splněné podmínky vyplývající ze zákona o referendu, je zastupitelstvo povinné ho vyhlásit.

Ode dne vyhlášení referenda do dne vyhlášení jeho výsledků nemůže obec rozhodovat o věci, která je předmětem otázky vyhlášení referenda.

Hartmann-Rico vyrábí zdravotnické pomůcky a potřeby, je součástí německého koncernu Hartmann. Závod ve Veverské Bítýšce je jeho největším závodem v Česku, další má v Chvalkovicích na Náchodsku a v Havlíčkově Brodě. Česká pobočka loni zvýšila tržby na 5,4 miliardy korun. V Bítýšce pracuje 850 lidí, závod letos spustil provoz nové budovy a automatizované linky za 200 milionů korun, čímž zvýšil výrobní kapacitu. Příští či přespříští rok by se měla stavět nová hala, v níž se bude vyrábět materiál pro výrobu roušek.

Reklama

Související témata:

Doporučované