Hlavní obsah

V brněnské botanické zahradě vykvetla viktorie královská, později než obvykle

Foto: Shutterstock.com

Viktorie královská kvete většinou pouze dvě noci.

Reklama

V brněnské botanické zahradě v Kotlářské ulici vykvetla viktorie královská, druhý největší leknín na světě. První květ přišel později než obvykle, na vině je patrně dlouhé a studené jaro.

Článek

Obří lekníny pochází ze zálivů řeky Amazonky. Jsou náročné na teplotu a sluneční záření, v tropických sklenících rostou od jara do podzimu. Vysévají se začátkem března a vykvétají zpravidla v červenci, uvedla odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Květy viktorií mají krátkou životnost, většinou jen dvě noci. První noc je květ bílý a jsou v něm aktivní samičí pohlavní orgány. Ráno se květ zavírá a přes den mění barvu na růžovou. Druhou noc se otevírá už jako růžový s dozrálým pylem. „Rostliny se tak brání samoopylení. Hmyz lákají nejen svou krásou, ale také ananasovou vůní a vyšší teplotou uvnitř květu, která v noci dosahuje až 35 stupňů Celsia,“ popsala Ondrušková.

O své prvenství největšího leknínu s průměrem listu 2,5 metru přišla viktorie královská v loňském roce, kdy ji překonala nově popsaná viktorie bolivijská s průměrem listu 3,2 metru.

Pěstování obřích leknínů má v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity dlouhou historii. První viktorie tam vykvetla v roce 1925 a stala se okamžitě senzací. Traduje se, že na prohlídku stály fronty až od Lužánek. V posledních letech mohli návštěvníci obdivovat viktorii Cruzovu. Letos v zahradě po delší době vypěstovali viktorii královskou.

Obří leknín mohou zájemci zhlédnout denně od 9:00 do 17:00 v tropickém skleníku botanické zahrady. Nelze však zaručit, že květ bude zrovna otevřený. Kvetení se řídí podle aktuálního počasí, uvedla Ondrušková.

Reklama

Související témata:

Doporučované