Hlavní obsah

V Hodoníně vzniklo regionální centrum na podporu inovativních podnikatelů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Hodoníně otevřelo první mimobrněnské podnikatelské centrum na jižní Moravě, jehož cílem je podpora začínajících a inovativních podnikatelů.

Článek

V tiskové zprávě to uvedla mluvčí kraje Alena Knotková. Kraj i město přispěly shodně po 200 000 korun. Začínající podnikatelé najdou v centru know-how, podporu i nástroje. Podobná centra mají vzniknout například v Boskovicích nebo Kyjově. Pokud se firmy ve městech uplatní, mohlo by to přinést nová pracovní místa.

Centrum zahájilo činnost workshopem nazvaným Podnikni to!. Kraj chce centry přispět k oživení vzdělávání a dozrávání podnikatelských projektů i mimo Brno. „Města jihomoravského kraje oproti Brnu obvykle nenabízejí příliš dobré možnosti pro podnikatelský rozvoj, inkubaci, vzdělávání a networking. I zde však žijí šikovní a podnikaví lidé, kteří chtějí zakládat a rozvíjet svoje firmy a start-upy. Často odcházejí do Brna právě proto, že v krajském městě získají lepší možnosti pro rozvoj svého podnikání. Ty bychom jim přitom rádi nabídli i v dalších městech regionu,“ uvedl radní kraje pro vědu, výzkum a inovace Jiří Hlavenka (Piráti), který se na rozvoji centra podílel.

Hodonín projevil o podporu podnikání zájem, a proto se první mimobrněnské centrum otevřelo právě tam. „Další budou postupně zprovozněna v Boskovicích, Kyjově, Vyškově a Tišnově. Na financování se shodně podílí Jihomoravský kraj a obec částkou 200 000 korun ročně. Podpora Jihomoravského kraje však spočívá i v dohlížení na vysokou kvalitu programu, který pro města zajišťuje firma Podnikni to,“ uvedla Knotková.

Podle Hlavenky se mohou začínající podnikatelé díky centru opřít o know-how, podporu a nástroje. „Zvýšíme konkurenceschopnost jednotlivých měst a zatraktivníme Jihomoravský kraj pro nové firmy a podnikatele. Následkem toho vzniknou nová pracovní místa přímo v regionu a lidé nebudou nuceni přesidlovat se do jiných částí kraje,“ dodal Hlavenka.

Reklama

Doporučované