Hlavní obsah

Veselí nad Moravou téměř o stokorunu zvýšilo poplatek za odpad

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Veselí nad Moravou na Hodonínsku od letošního roku zvýšilo téměř o 100 korun poplatek za odpad, který je tak 660 korun na občana.

Článek

Zdražení odpovídá výrazně vyšším nákladům spojeným se svozem odpadu, řekl dnes ČTK starosta Veselí Petr Kolář (TOP 09). I přes zvýšení částka pokryje necelou polovinu skutečných nákladů, zbytek uhradí z rozpočtu město.

Loni lidé platili 564 korun, od ledna se částka zvýšila. U lidí nad 70 let platí cenové zvýhodnění. Splatnost je 30. června. „Máme výrazně vyšší náklady se zajištěním svozu. Odpad nám sváží společnost Ekor z Kyjova a skládkování je na skládce v Těmicích. Ve zvýšení se promítá i celostátní legislativní úprava v rámci životního prostředí ohledně snížení množství směsného odpadu,“ uvedl Kolář.

Podle něj má město celkem pozitivní trend závazek plnit. „Objem směsného odpadu, který podléhá skládkování, se nám snižuje. Výrazně se navýšil objem tříděného odpadu, a to zejména plastů a papíru,“ řekl Kolář. Podle něj by to mohlo být i tím, že město zřídilo podzemní kontejnery. „Máme umístěno devět hnízd, které se snažíme dát do všech lokalit ve městě. Druhá věc je, že rozdáváme kompostéry ke všem rodinným domům a majitelům zahrádek. Určitě to prospívá tomu, že se biologicky rozložitelný odpad dává do kompostérů, ne do popelnice,“ uvedl Kolář.

Upozornil také na to, že nyní není možné čerpat slevu 20 procent za platbu přes Portál občana z důvodu rozhodnutí ministerstva vnitra. Město ale hledá způsob, jak slevu občanům nabídnout jiným způsobem.

Veselí nad Moravou leží na jihovýchodě Jihomoravského kraje v těsném sousedství s okresem Uherské Hradiště ve Zlínském kraji. Ve městě žije asi 11.500 obyvatel. Roční rozpočet Veselí je kolem 400 milionů korun.

Reklama

Doporučované