Hlavní obsah

Vnorovy chystají tři akce ke 100. výročí narození rodáka Skácela, chtějí i sochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vnorovy připravují na začátek února tři akce, které mají připomenout 100. výročí narození básníka Jana Skácela. Narodil se zde 7. února 1922. Radnice by chtěla postavit Skácelovi i sochu nebo jeho připomínku.

Článek

Socha by odhadem měla stát stovky tisíc korun. Obec chce požádat o finanční podporu kraj. Hejtmanův náměstek František Lukl (Starostové pro jižní Moravu) aktivitu Vnorov vítá a věří v poskytnutí podpory.

V pátek 4. února se uskuteční ve vnorovském kostele koncert skupiny Hradišťan. „Zazní i zhudebněné některé Skácelovy verše,“ uvedl starosta Antonín Gazárek (za KDU-ČSL). O den později je v plánu v obřadní síni výstava, která do 27. února nabídne písemnosti i fotografie o Skácelovi. V den básníkova narození je v plánu pochod nazvaný Znorovy v noci podle stejnojmenné básně Skácela.

Básník se podle Gazárka narodil v učitelském bytě v základní škole, kde učili oba jeho rodiče. „Na škole je pamětní deska, byt už tam ale dnes neexistuje,“ uvedl Gazárek. Slavného rodáka radnice zahrnula i do letošního kalendáře osobností. Kromě jiných jsou v něm vidět i fotografie Skácela, jeho rodičů nebo ulice, kde později rodina bydlela v nájmu.

Před základní školou chce vedení obce postavit sochu Skácela nebo jeho připomínku. „Máme to schváleno v radě. Je to zhruba za 600.000 korun. Možná to stihneme do výročí Skácelova úmrtí 7. listopadu. Chceme zkusit získat podporu z kraje,“ řekl Gazárek.

Lukl aktivitu Vnorov vítá. „Jan Skácel byl renesanční člověk a k Moravě patří a symbolizuje ji. A nejen Morava by neměla na tohoto významného básníka, prozaika a autora poezie pro děti zapomenout. Jsem připraven přesvědčit kolegy o vhodnosti finanční podpory. A jsem si jist, že bude poskytnuta,“ napsal Lukl.

Vnorovy leží na jihovýchodě Jihomoravského kraje. Mají téměř 3000 obyvatel. Roční rozpočet přesahuje 70 milionů. Skácel se narodil ve Vnorovech, většinu života prožil v Brně. Pracoval například v rozhlasu a v revue Host do domu. Po roce 1969 nemohl dlouho oficiálně publikovat. Zemřel těsně před listopadovým převratem roku 1989. V Brně Skácela připomínají verše na kašně na náměstí Svobody nebo busta z nerezových trubek na jižním svahu hradu Špilberk. Básník má čestný hrob na Ústředním hřbitově v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované