Hlavní obsah

Výstava na lednickém zámku se vrací do historie pěstování exotických rostlin

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Lednice.

Reklama

Do historie soužití člověka a rostlin, zejména těch exotických a okrasných, dává nahlédnout nová výstava v areálu lednického zámku.

Článek

Připravila ji Mendelova univerzita v Brně jako výsledek pětiletého výzkumného projektu mapujícího historii aranžování květin, pěstování rostlin v interiéru, příběhy „lovců rostlin“ nebo vývoj skleníků pro pěstování exotických druhů. Výstava je rozesetá na sedmi místech zámeckého areálu.

„Důležitou součástí je též ukázková obnova dobového květinového záhonu na parteru lednického zámku,“ uvedl Jiří Martinek z Ústavu biotechniky zeleně Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Výstava nazvaná Za(u)jatí rostlinami potrvá do konce září.

Lidé si od nepaměti přinášeli do svých příbytků rostliny, ať už k léčení, vaření, pro radost z jejich pěstování nebo jen proto, aby obdivovali krásu řezaných květů. „Počátek pěstování rostlin v interiéru je možné dávat do souvislosti s rozvojem objevitelských výprav raného novověku a značnou odvahou mnoha statečných mužů, kteří na svých cestách po souši i po moři strávili nekonečně dlouhé měsíce nebo i roky,“ uvedl Martinek.

V dosud neprozkoumaných zemích hledali cestovatelé také nové druhy rostlin, které by přivezli domů, a uspokojili tak stále se zvyšující nároky jejich obdivovatelů a sběratelů z nejvyšších vrstev společnosti. „S rozšiřujícím se sortimentem šla ruku v ruce též potřeba vytvářet to nejlepší možné prostředí pro dlouhodobé přechovávání teplomilných rostlin v chladném podnebí Evropy. Začíná se odvíjet příběh vědecké zvídavosti a rozvoje nových technologií,“ uvedl Martinek.

Otázkou, jak vypadala v jednotlivých epochách květinová a rostlinná výzdoba objektů s kulturně historickou hodnotou, se vědci z Mendelovy univerzity zabývali pět let. Jejich zjištění napomohou obnově architektonických památek, jejich interiérů, ale i zahrad, parků a okolní krajiny. Vypracovali řadu publikací a metodik pro správce a majitele památkově chráněných objektů.

Reklama

Doporučované