Hlavní obsah

Chodov opraví další dvě hrobky bývalých starostů na městském hřbitově

Ilustrační foto.

Reklama

Chodov na Sokolovsku plánuje obnovu dalších dvou hrobů významných osobností na městském hřbitově. Půjde o hrobku starosty a lékárníka Antona Zeidlera a Josefa Gerstnera, druhého nejdéle sloužícího starosty města.

Článek

Oba starostové se významně podíleli na rozvoji města v první polovině 20. století. Chodov si letos bude připomínat výročí jejich úmrtí. „Hrobka starosty Gerstnera byla v druhé polovině 20. století zcela zničena a dnes jsou na jejím místě patrné jen původní kamenné obruby mohutné hrobky. Místo posledního odpočinku starosty Antona Zeidlera je sice zachované, nachází se u jižní strany hřbitova, ale je v dezolátním stavu a hrozí, že by během několika let zcela zaniklo,“ řekl městský historik Miloš Bělohlávek.

Obnova hrobů by měla být hotová v polovině roku. Práce vyjdou na 400 tisíc korun. Polovinu nákladů uhradí Česko-německý fond budoucnosti, stejně jako opravy předešlých hrobových míst, finančně se podílí také potomci rodin. Historici jsou s nimi v kontaktu a město pravidelně navštěvují.

Chodov má 15 takzvaných čestných hrobů, ve kterých odpočívají významné české i německé osobnosti města. Z toho šest hrobů je už zrestaurováno nebo se obnoví v tomto roce, další jsou udržovány v dobrém stavu. Před časem dalo město opravit hrob prvního chodovského starosty Karla Fenkla a jeho rodiny. Proveden byl i antropologický průzkum ostatků. Obnovy se dočkala také hrobka místní významné průmyslnické rodiny Gaschů, která stála v roce 1883 u zrodu strojírenské tradice města.

Letos chce město vydat obsáhlou brožuru, která představí jednotlivé významné osobnosti města a také místa jejich posledního odpočinku na městském hřbitově.

Reklama

Související témata:

Doporučované