Hlavní obsah

Císařské lázně otevřou návštěvnické okruhy od neděle 18. června

Foto: Shutterstock.com

Císařské lázně v Karlových Varech (ilustrační foto).

Reklama

Císařské lázně, jejichž provoz pro veřejnost bude oficiálně zahájen v sobotu 17. června slavnostním koncertem, otevřou své dva návštěvnické okruhy od neděle 18. června.

Článek

Ačkoli stavební část rozsáhlé rekonstrukce, která trvala dva a půl roku a stála 1,4 miliardy korun s DPH, je prakticky hotová, v následujících měsících by se měl postupně naplňovat obsah budovy, vznikne zde ještě infocentrum, muzejní expozice o lázeňství, kavárna a zázemí pro Karlovarský symfonický orchestr, řekl dnes novinářům vedoucí návštěvnického centra Císařských lázní Miloš Bělohlávek.

„Od neděle 18. června veřejnost může poprvé do Císařských lázní přijít na komentované prohlídky. Následující týden poběží prohlídky ve zkušebním provozu, v rámci toho týdne budou komentované prohlídky jak celé budovy, tak Císařské koupelny. Celková kapacita prohlídek během jednoho týdne je asi 4000 návštěvníků, věříme, že uspokojíme všechny zájemce. Nicméně neznamená to, že budova je nyní už kompletně naplněná a hotová,“ uvedl Bělohlávek.

Císařské lázně vznikly na přelomu 19. a 20. století jako na tu dobu extrémně moderní lázně, vybavené spoustou technických novinek, zajíždějícími vanami s rašelinou, sportovními stroji nebo splachovacími záchody. Klenotem sama o sobě je pak Císařská koupelna, která se jako jediná také dochovala v původní podobě. Luxusně zařízená koupelna byla věnovaná císaři Františku Josefovi I. Ten se v ní ale nikdy nekoupal, i když budovu navštívil. Využili ji ale jiní panovníci té doby.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) se citlivou rekonstrukcí podařilo vytvořit z lázní těla nové lázně ducha. Zejména to, že nešlo jen o opravu budovy a vrácení do původního vzhledu, ale že rekonstrukce přinesla i náplň pro provoz, dává naději, že se Císařské lázně stanou dalším vyhledávaným cílem hostů Karlových Varů a Karlovarského kraje.

Kolik bude stát provoz Císařských lázní, zatím není jisté, minimálně v letošním roce bude nutné budovy ještě více vytápět, aby vyschly všechny stavební prvky po rekonstrukci. Postupně by pak měl provoz stát okolo 30 milionů korun ročně, přičemž vedení Císařských lázní předpokládá, že asi polovinu z této částky se podaří získat na vstupném nebo na pronájmu sálu, reprezentačních prostor či dalších součástí budovy.

Reklama

Související témata:

Doporučované