Hlavní obsah

Do domova pro seniory v Sokolově nastoupili první klienti, stále shání personál

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do nového pobytového zařízení se zvláštním režimem Čtyřka v Sokolově se nastěhovali první klienti. Další zájemci budou přijímáni postupně. Zařízení je sice připravené na zahájení provozu, stále ale hledá některé zaměstnance,

Článek

V pondělí nastoupilo prvních pět klientů. Obsadili lůžka domova pro seniory, kterých je 11. „Většina kapacity, 50 lůžek, připadá na domov se zvláštním režimem, který je určen lide, s chronickým duševním onemocněním od 50 let,“ uvedla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO). Celkem tedy zařízení nabízí 61 míst.

Podle ředitelky Ivety Leischové je o ubytování velký zájem. „Obě kapacity jsou již naplněny a zájemci převyšují naše kapacity,“ uvedla. Zařízení přijímá přihlášky od loňského listopadu.

Další senioři budou přijímáni v následujících týdnech. Musí ale nejprve absolvovat sociální šetření, které ukáže, jestli daný člověk splňuje podmínky pro přijetí. „Snažíme se dům naplnit co nejdříve a uspokojit žádosti žadatelů, ovšem máme určité kapacity. Naše sociální pracovnice vyjíždí do terénu každý den, jsou tam prakticky celou svojí pracovní dobu a snaží se provádět šetření na místech, kde žadatelé zrovna jsou,“ řekla ředitelka.

O klienty se bude starat šest desítek zaměstnanců. Vedení ale stále hledá personál. Poptávka je zejména po všeobecných zdravotních sestrách, kterých má být sedm a nyní jsou čtyři, sociálních pracovnicích nebo pečovatelích.

Domov je určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou a pro seniory. Zařízení jim nabídne nepřetržitou péči. Ve třech patrech mají k dispozici 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů se sociálním zázemím. Každé patro má terasu, centrální koupelnu, sesternu, aktivizační místnost a společnou jídelnu. V přízemí je administrativní místnost, recepce, kaple, společenský sál a kavárna. Součástí objektu je také zahrada a parkovací místa pro návštěvy.

Stavba pobytového zařízení začala v roce 2019 v srpnu a skončila loni v červnu. Jde o největší investici města za posledních 20 let. Stavba stála 166 milionů korun, přičemž radnice na ni získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí. Na vybavení kuchyně a prádelny, včetně nábytku, dala 13,2 milionu korun.

Reklama

Doporučované