Hlavní obsah

Dostavba nemocnice v Chebu spěje ke konci, nová oddělení se otevřou podzim

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Finální část plánované dostavby nemocnice v Chebu se chýlí ke konci. Společnost Metrostav za 240 milionů korun dokončuje rekonstrukci levé části pavilonu B včetně přístavby a okolí. Termín dokončení je naplánovaný na konec září.

Článek

„Nová oddělení by se měla poté na podzim postupně otevírat,“ informoval náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní). Provozovatel nemocnice je společnost Karlovarská krajská nemocnice (KKN), vlastníkem je Karlovarský kraj.

„Dokončené jsou fasády, přístavba i rekonstrukce střechy. Teď se dělají některé vnitřní záležitosti, nejvíce brzdí dokončení instalace vzduchotechniky, která je hodně náročná a dodavatelské firmy tam neposílají podle nás dostatečný počet pracovníků,“ uvedl Blažek. Ačkoli je smluvní termín dokončení naplánován na 19. září, podle něj se budou dodělávat ještě vícepráce.

Metrostav nyní dokončuje práce původního zhotovitele, s nímž kraj před třemi lety rozvázal spolupráci a odstoupil od smlouvy. Kromě dostavby objektu B má firma dodělat práce na venkovních komunikacích, veřejném osvětlení a chodnících. Stavební úpravy se dotkly i hlavního vstupu do nemocnice, před kterým vzniklo parkoviště.

Původní zhotovitel, sdružení firem ESB-VCES Nemocnice Cheb, zahájil přestavbu za půl miliardy na počátku roku 2017. Podle něj byly v projektu chyby, požádal proto kraj o dodatek s navýšením ceny a prodloužením termínu. To ale kraj odmítl a na konci roku 2019 kvůli zpožďování zakázky odstoupil od smlouvy. Kraj musel vyhlásit nové výběrové řízení na dostavbu nemocnice. Kvůli tomu se zakázka prodražila o desítky milionů korun. Spor s původním zhotovitelem nyní řeší soud.

Rekonstrukce nemocnice už podle Blažka měla být dávno hotová. Kvůli tomu museli zaměstnanci pracovat v provizorních podmínkách, náročné to bylo i pro pacienty. Oddělení nemocnice navíc byla loni plná pacientů s covidem-19. „V neposlední řadě to vytváří i ztrátu v hospodaření KKN, protože nemocnice nemůže jet na plný výkon a nemůže získávat úhrady jako v plném vytížení,“ řekl náměstek.

Nemocnice v Chebu byla založena roku 1913. Má 241 lůžek a více než 500 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované