Hlavní obsah

Františkovy Lázně upravily centrální park Bedřicha Smetany s pomníkem J. W. Goetha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Františkovy Lázně na Chebsku dokončily obnovu jednoho z největších parků v centru města. Sady Bedřicha Smetany zdobí nová zeleň, ozvučená fontána a pomník básníka a vědce Johanna Wolfganga Goetha, který ve městě působil.

Článek

Součástí několikaletého projektu, na který radnice dostala dotaci, byla úprava i dalších 16 zelených ploch ve městě. Náklady byly 35 milionů korun, řekl ČTK místostarosta Otakar Skala (nez.).

Úpravám přecházel historický a dendrologický průzkum. V parcích v době vegetačního klidu odborní pracovníci pokáceli náletové dřeviny, ošetřili stromy a vysadili nové. Obnovily se původní cesty, vodní prvky a nový je mobiliář včetně lehátek. Součástí prací bylo i usazení budek pro netopýry a různé druhy ptáků na podporu biodiverzity.

Sady Bedřicha Smetany mezi divadlem a hotelem Imperial jsou jednou z nejvytíženějších lokalit ve městě a chodí do nich zejména lázeňští hosté. Pocházejí z 60. let 19. století. „Je tam nový vodní prvek a kolem něj jsou osázeny čedičové kameny, na kterých jsou citáty Johanna Wolfganga Goetha. Plus je tam původní pomník Goetha, který je nově osvětlený a ozvučený, hraje tam celý den hudba. Je to taková vzpomínka na Goetha,“ řekl Skala. Pomník odkazuje na badatelskou činnost J. W. Goetha, který se zasloužil o průzkum nedaleké vyhaslé sopky Komorní Hůrka. Z fontány zazní například skladby Beethovena nebo Chopina.

Na revitalizaci parků dostalo pětitisícové město dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Z celkových nákladů 35 milionů korun byla dotace 25 milionů. Zatraktivnit městské parky chtěla radnice i kvůli zařazení Františkových Lázní s dalšími evropskými lázeňskými městy mezi světové památky UNESCO. Parky i městská zeleň jsou důležitým zázemím pro místní lázeňství.

Reklama

Doporučované