Hlavní obsah

Karlovarský kraj převezme sociální službu Vilík v Chebu. Plánuje zde investice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovarský kraj od roku 2023 převezme sociální zařízení Vilík v Chebu, které se zaměřuje na péči o mladé klienty s mentálním a kombinovaným postižením.

Článek

V areálu, který dosud provozovalo město Cheb, plánuje kraj investice, řekl dnes ČTK krajský radní pro sociální věci Robert Pisár (STAN).

„V roce 2022 se bude pracovat na převzetí, převzetí majetku, zaměstnanců, klientů i pozemku. Od roku 2023 bude tuto službu provozovat kraj. A naším záměrem je tam vybudovat menší komunitní službu pro podobnou cílovou skupinu, například pro děti s poruchami autistického spektra. V zahradě by mělo vzniknout nové zařízení, menší, komunitního typu s tím, že z té stávající vily bychom udělali zázemí. Takový je záměr a máme na to už dnes rezervované peníze v dotačním programu IROP,“ uvedl Pisár.

Kraj má v programu IROP příslib zhruba 60 milionů korun. Ne všechno by ale mělo jít na investice do Chebu. Kraj chce vybudovat podobnou službu i v Karlových Varech nebo v jejich okolí.

Sociální zařízení pro lidi s mentálním postižením provozuje v naprosté většině v regionu Karlovarský kraj. Vilík v Chebu byl spíše výjimkou, protože ho provozovalo město. Jenže pro Cheb, který hospodaří s rozpočtem okolo jedné miliardy korun a provozuje i další sociální služby ve městě, byly provozní náklady zátěží. Roční náklady na chod zařízení Vilík byly přes 11 milionů korun, město z toho hradilo asi 6,2 milionu.

Zařízení, které pečuje především o děti a mladé klienty s mentálním nebo kombinovaným postižením, má kapacitu pro 13 klientů. Většina z nich není z Chebu. Jejich přesunutí do jiných zařízení by ebylo vhodné. Krajská zařízení Pata na Ašsku nebo Mariánská pečují spíše o klienty dospělé.

Podle Pisára se ale o konkrétní budoucí podobě zařízení Vilík v Chebu ještě diskutuje. Je tak možné, že by se podoba služby mohla částečně změnit, zvažuje se i možnost chráněného bydlení nebo kombinované služby.

Reklama

Doporučované