Hlavní obsah

Karlovy Vary připravují rekonstrukci Kolmé ulice v historické zástavbě

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary připravují rekonstrukci Kolmé ulice, poslední z významných komunikací, které vedou do lázeňské zóny z Vyhlídky.

Článek

Hotová je studie, na kterou naváže zpracování projektové dokumentace. Podle náměstka primátorky Petra Bursíka (ODS) by se realizace mohla provádět v roce 2023 nebo 2024, řekl ČTK.

„Kolmá ulice je třetí, nechci říct závěrečná, ale asi nejhlavnější komunikace, která vede do vnitřního lázeňského území. Moravská ulice je po rekonstrukci, teď se dělá Vyšehradská ulice, kde sundáváme kostky a budou se pokládat nové inženýrské sítě a v roce 2023 bychom zahájili samotnou rekonstrukci komunikace. A Kolmá je tou třetí, kde máme zatím hotovou studii,“ uvedl Bursík. Město nyní uzavřelo smlouvu na zpracování projektu bezmála za milion korun.

Ulice Moravská a Kolmá procházejí historickou zástavbou chráněné památkové zóny. Podle Bursíka se i u Kolmé ulice předpokládá, že zůstane povrch v dlažbě, a to jak v části pro auta, tak i pro chodníky. Vzhledem by se měla výsledná podoba ulice po rekonstrukci přiblížit už hotové Moravské ulici.

Podobně jako Moravská ulice, je i Kolmá ulice velmi strmá. Místy má sklon i 24 procent. Při rekonstrukci tak musí město vyřešit pokládku dlažby tak, aby v případě silnějších dešťů voda dlažbu neodplavila. V Moravské ulici se použily příčné žlaby, které mají bránit proudu vody. Konkrétní opatření ale bude muset město dojednat s památkáři.

Podle Bursíka by odhadované náklady měly dosáhnout desítek milionů korun a budou zhruba podobné jako u Moravské ulice, jejíž oprava stála přes 30 milionů korun. Cenu ovlivní hlavně navržené technické řešení povrchu, ale i ceny na stavebním trhu.

Reklama

Doporučované