Hlavní obsah

Perlová cyklostezka propojí v příštím roce Aš s Německem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Z Aše na Chebsku povede v příštím roce již třetí mezinárodní cyklostezka do Německa. Takzvaná Perlová cyklostezka spojí Aš s německými městy Selb–Plössberg, Schönwald, Rehau a Oberkotzau.

Článek

Dvousetmetrový úsek na české straně bude hotový v polovině příštího roku, informoval ČTK mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

„Převážná část této cyklostezky se nachází v Německu, značku cyklostezka mezinárodní získá díky přibližně 200 metrům cesty, které stezku přivedou přes hranici blíže k Aši, do lokality za prodejní komplex Travel Free,“ uvedl Vrbata. Povede těsně u hraničního přechodu Aš–Wildenau. Napojit by se měla do budoucna na nově vznikající průmyslovou zónu u Aše.

Na dvousetmetrovou část vybrala ašská radnice na podzim stavební firmu. Její stavba začne na konci března a s dokončením se počítá v červnu. Zhotovitel obnoví současnou lesní cestu, která bude o šířce tří metrů, se zpevněnými krajnicemi, v konečné fázi s asfaltovým povrchem. Stát bude dva miliony korun.

Příprava projektu a stavba Perlové cyklostezky, dlouhé přibližně 35 kilometrů, začala v roce 2016, kdy byla k dispozici první studie. Povede převážně po cestách s asfaltovým povrchem. Kompletně dokončená a zprovozněná bude v roce 2024.

První mezinárodní cyklostezkou vedoucí z Aše do Německa byla takzvaná Mostní cyklostezka, dokončená v roce 2012. Cyklisty vede z Aše do německého Selbu a Wunsiedelu. O rok později byla postavena stezka pro cyklisty podél Halštrova, která vede z ašské obce Doubrava do německých lázní Bad Elster a dále do Olesnitz.

Další přeshraniční cyklostezka na Chebsku je takzvaná Valdštejnova vedoucí z okraje Chebu do Waldsassenu. Budovala se asi 20 let po jednotlivých úsecích. Měří zhruba sedm kilometrů, částečně vede i po tělese bývalé železniční trati. Poslední úsek u obce Podhrad byl dokončen před dvěma lety.

Reklama

Doporučované