Hlavní obsah

Ukrajinky poděkovaly obyvatelům Bečova za pomoc národními pokrmy i zpěvem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Speciality národní kuchyně připravily dnes pro obyvatele Bečova nad Teplou Ukrajinky, které našly dočasné útočiště před válkou mimo jiné i v areálu zdejšího zámku.

Článek

Ukrajinky poděkovaly vedení zámku i města, místním podnikatelům i ostatním lidem za jejich štědrost a vstřícnost. Ukrajinský boršč, pampušky a vareniky čí ukrajinské písně a tance si nenechaly ujít desítky lidí.

V Bečově, kde žije necelých 1000 obyvatel, dočasně pobývá kolem 50 Ukrajinců. V drtivě většině jde o ženy a děti. Polovina z nich už nějakou dobu žije na bečovském zámku, ostatní jsou rozmístění po městě. Asi 17 dětí dochází do místní školky i školy, podle starosty Miroslava Nepraše je jejich kapacita stále dostatečná. Město z počátku zajišťovalo i základní humanitární pomoc, ta už ale v současné době není potřebná. Většina Ukrajinců si našla práci u místních podnikatelů, zejména v pohostinství, nebo v botanické zahradě. Podle starosty se dobře začlenili.

Místním Ukrajincům velmi pomáhá Ukrajinka Natalie Kadlecová Kovalová, která žije v Česku přes 20 let. Nabídla jim kurzy češtiny, o které byl od začátku enormní zájem. Český jazyk je podle ní pro Ukrajince těžký, už ale dobře rozumí, což potřebují zejména při práci.

Ukrajinky chtěly od počátku lidem za jejich vstřícnost veřejně poděkovat. „Chtěly jsme ukázat, jak umíme ke všemu přistupovat s pozitivní náladou. Zpívaly jsme a připravily jsme i jídlo. Uvařily jsme naše tradiční jídla, boršč s pampuškami, vareniky s tvarohem a bramborami. Pak jsme připravily i sladká jídla a uzvar, což je náš nápoj z ovoce a pije se studený,“ řekla Kadlecová Kovalová. Sehnat suroviny na pravé ukrajinské pokrmy podle ní nebyl problém.

„Za poslední tři dny se tu tak intenzivně peklo, vařilo a smažilo, že to mělo tendenci připomínat, jak to asi muselo být na zámku, když sloužil jako rezidence vévodů, kdy tu byla zámecká kuchyně a připravovala se velká hostina,“ uvedl kastelán zámku Tomáš Wizovský.

Kulturního odpoledne se zúčastnil i konzulární referent z ukrajinského velvyslanectví Oleksandr Lutsenko. Pozvání přijal od kastelána zámku. Svou návštěvu využil i ke komunikaci s Ukrajinkami. „Kastelán mi říkal, že měly nějaké problémy s doklady. Chci využít této příležitosti k tomu, abych promluvil přímo s občany a případně poskytl konzulární pomoc,“ řekl Lutsenko.

Do Karlovarského kraje přišlo od počátku ruské invaze na Ukrajinu asi 13.400 uprchlíků. Většina z nich jsou ženy s dětmi. První stovky se už ale začaly vracet zpět do své domoviny.

Reklama

Související témata:

Doporučované