Hlavní obsah

Hradecká radnice láká nové učitele, za určitých podmínek dá každému 48 tisíc korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecká radnice od února finančně podpoří začínající pedagogy, kteří se rozhodnou vyučovat v některé z městských základních škol.

Článek

Každý z těchto učitelů dostane 48 tisíc korun. Počítá s tím dotační program, kde je na to 480 tisíc korun. Město tak chce lákat do svých škol budoucí učitele. ČTK o tom dnes informovali zástupci radnice.

Aby učitelé příspěvek získali, musí se zavázat k tomu, že po dokončení studia budou v některé z hradeckých škol působit další čtyři roky. Dotaci schválili královéhradečtí radní.

„Chceme tímto způsobem pomoci zajistit pro hradecké školy dostatečný počet učitelů. Získat aprobované pedagogy především pro některé předměty je v současné době velice komplikované. Navíc je problém kantory ve školách udržet. Právě tento krok by měl pomoci učitelské sbory stabilizovat tam, kde jsou nejkřehčí,“ uvedla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

O dotace mohou žádat studenti posledního ročníku magisterského nebo navazujícího magisterského studia v akreditovaném studijním programu zaměřeném na přípravu učitelů základní školy, kteří absolvovali praxi v některé ze základních škol zřizovaných městem Hradec Králové.

„Výše dotace pro jednotlivce je 48 tisíc korun. Na dotační program je v rozpočtu vyčleněno 480 tisíc korun, peníze budou vybraným žadatelům vypláceny během února 2024,“ uvedla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Žádosti lze podávat od 20. do 31. ledna 2024.

Hradec Králové je zřizovatelem 11 samostatných mateřských a 17 základních škol, z nichž 10 má současně i mateřskou školu. Zbývající městská školská zařízení jsou dvě základní umělecké školy a Dům dětí a mládeže.

Reklama

Doporučované