Hlavní obsah

Na Sněžce zavlály vlajky Tibetu a Ukrajiny, výstupu se zúčastnily desítky lidí

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Tibetská vlajka.

Reklama

Na Sněžce zavlály spolu s tibetskými také ukrajinské vlajky. Výstup na nejvyšší českou horu se dnes konal při příležitosti 63. výročí násilného potlačení povstání Tibeťanů a také jako podpora Ukrajině, která čelí ruské agresi.

Článek

Výstupu na Sněžku se zúčastnily desítky lidí včetně politiků, horalů a také zástupců protibetských iniciativ. „Jde o každoroční podporu Tibetu a národů, kterým je upíráno právo na svobodu, a teď je to aktuální právě kvůli Ukrajině. Na Sněžku docházejí další a další lidé s vlajkami,“ řekl předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21), který se na pořádání akce podílel.

Účastníci akce vyrazili z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu. Kdo chtěl, část cesty na Sněžku, z Pece na Růžovou horu, mohl absolvovat lanovkou. Horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku dnes nebyl v provozu kvůli silnému větru.

„Vlaje tady asi tak 15 tibetských vlajek a pět ukrajinských, atmosféra je skvělá,“ řekl dnes ČTK jeden z organizátorů akce, krajinný ekolog, krkonošský patriot a vydavatel časopisu Veselý výlet Pavel Klimeš.

Podle webu České poštovny bylo odpoledne na Sněžce jasno, okolo šesti stupňů pod nulou a větrno.

Ruská invaze na Ukrajinu začala ve čtvrtek 24. února 2022 časně ráno. Boje na Ukrajině se v pátek přenesly i na západ země a do vzdálenosti pouhých 150 kilometrů od slovenské hranice, když Rusové vyřadili z provozu vojenské letiště v Ivano-Frankivsku. Od začátku války z Ukrajiny podle pátečních dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uprchlo přes 2,5 milionu lidí.

V Královéhradeckém kraji to není zdaleka jediné místo, kde tibetská a ukrajinská vlajka v posledních dnech zavlála. K celosvětové akci Vlajka pro Tibet se 10. března připojily třeba také magistrát Hradce Králové, hradecké hejtmanství a řada dalších měst, obcí a institucí. Na protest proti ruské agresi v předchozích dnech vyvěsily i ukrajinskou vlajku.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

Reklama

Doporučované