Hlavní obsah

O Stavbu roku 2022 Královéhradeckého kraje se utká 19 uchazečů

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

O titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb. Mezi přihlášenými projekty je například nová budova základní školy v Černíkovicích nebo tělocvičná hala v hradeckém Pouchově.

Článek

Z dopravních staveb se o cenu uchází mimo jiné nový terminál hromadné dopravy v Nové Pace nebo rekonstrukce železniční stanice v Jaroměři. ČTK o tom dnes informovali zástupci hejtmanství. Soutěž Stavba roku Královéhradeckého kraje se koná podevatenácté. Výsledky letošního ročníku krajské soutěže budou vyhlášeny na přelomu podzimu a zimy.

Investorem pěti z přihlášených staveb je Královéhradecký kraj. „Cílem soutěže je seznámit veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Královéhradeckém kraji. Krajské stavby do letošního ročníku nepřihlásil kraj, ale jejich projektanti či stavitelé. Je to pro nás potvrzení, že tyto projekty splňují požadavky na funkčnost a odpovídají architektonickým trendům, aby se mohly ucházet o body u nezávislé odborné poroty,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

První krajskou stavbou v soutěži je nový domov pro seniory, který vznikl v areálu bývalé nemocnice v Opočně. Na stavbu za víc než 100 milionů korun získal kraj dotaci ve výši přes 46 milionů korun. Kapacita nově přestavěného objektu je 47 lůžek. Minimálně polovina klientů budou lidé s Alzheimerovou chorobou.

Další nominovanou krajskou stavbou je loni v srpnu zprovozněný vjezd do jičínské nemocnice, jehož součástí je vedle vrátnice také lékárna. Celá investice vyšla na 48 milionů korun. O přízeň poroty se bude ucházet také výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraj v Temném Dole na Trutnovsku, která zkrátila dojezdové vzdálenosti záchranářů v sanitkách do Krkonoš. Přestavba dvou původních objektů trvala od jara 2020 a kraj za ni zaplatil přes 43 milionů korun.

Stavbou roku 2022 Královéhradeckého kraje by se také mohla stát pevnost Dobrošov na Náchodsku, jejíž tříletou rekonstrukci dokončil kraj na jaře. Do turisty oblíbené památky z dob konce první republiky kraj investoval téměř 96 milionů korun. Vzniklo nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, upraveny byly i nadzemní a podzemní části tvrze, které připomínají atmosféru let 1937 až 1938. Krajskou stavbou přihlášenou do soutěže je i nový obchvat Domašína na Rychnovsku. Stavební práce na dvoukilometrovém obchvatu vyšly na 116 milionů korun.

Loni zvítězila v krajské soutěži přestavba kina na knihovnu v Rychnově nad Kněžnou, předloni rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách a v roce 2019 smuteční síť v Broumově.

Soutěž Stavba roku Královéhradeckého kraje vyhlašuje Královéhradecký kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů, Českou komorou architektů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

Seznam přihlášených staveb do soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022

Název stavbyProjektantZhotovitelInvestor
Cihlovka 1, Hradec KrálovéProjekce Vrbický s.r.o., autor: Ing. arch. Tomáš Med Ph.D. a Ing. arch. Petr RočňákMapet - Hradec Králové s.r.o.Noho SE (přihlašovatel)
Domov pro seniory s komplexními službami v areálu nemocnice OpočnoProjecticon s.r.o.VALC, s.r.o. (přihlašovatel)Královéhradecký kraj
II/321 Černíkovice – Domašín, obchvatM-PROJEKCEEurovia CS, a.s. (přihlašovatel)Královéhradecký kraj
Kongresový hotel Aldis čp. 371 – stavební úpravy, přístavbaŽárovka architektiS T A K O společnost s ručením omezeným (přihlašovatel)STAKO hotel s.r.o.
Odlehčovací služba – Honkova uliceB K N, spol. s r.o. – projektová dokumentace Atelier AURUM s.r.o. – studie projektuSTRABAG a.s.Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Oprava mostu na trati dolní Bousov – LibuňTOP CON SERVIS, s.r.o.Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. (přihlašovatel)Správa železnic, s. o., OŘ Hradec Králové
Polyfunkční dům nad předávací stanicí A43AIR ateliér s.r.o., Táborský, Jeřábek (přihlašovatel)Megas, s.r.o.HAVLÍČEK & PARTNERS, advokátní kancelář, s.r.o.
Rekonstrukce parteru před zimním stadionemTRANSCONSULT s.r.o.SOVIS CZ, a.s.Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Rekonstrukce silničního mostu v obci RudníkIng. Ivan Šír, projektování dopravních staveb a.s.Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. (přihlašovatel)Ředitelství silnic a dálnic ČR
Rekonstrukce železniční stanice JaroměřMORAVIA CONSULT Olomouc a.s.Společnost „JARO“, spol. S u b t e r r a a.s. (přihlašovatel) a ELTRA, s.r.o.Správa železnic, státní organizace
Revitalizace a zatraktivnění pevnosti DobrošovATELIER 11 HRADEC KRÁLOVÉ s.r.o.Sdružení SOLID CARE, s.r.o. a GEMEC-UNION, a. sKrálovehradecký kraj
Revitalizace stávajících objektů č.p. 24 a 25 Temný Důl na parcele 3144 k.ú. Temný DůlATELIER H1 & ATELIER HÁJEK s. r. o. (přihlašovatel)PS-STAV Náchod s. r. o.Královehradecký kraj
Rezidence Nerudovka, Nové Město nad MetujíAutorizovaný architekt Ing. Lubomír Dědek (přihlašovatel)ATELIER DĚDEK s.r.o. a dalšíSdružení soukromých investorů
Společenský dům U Proroka, Neratov v Orlických horáchtalaša kutěj architekti s.r.o. – architekt stavby, Agrostav Ústí nad Orlicí, a.s. – projektant stavbyAgrostav Ústí nad Orlicí, a.s.NERATOF s.r.o. (přihlašovatel)
Tělocvičná hala PouchovAtris, s.r.o.STYLBAU s.r.o. (přihlašovatel)Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Terminál hromadné dopravy Nová PakaLoca Plan s.r.o. (přihlašovatel)Gardenline s.r.o.Město Nová Paka
Ulice Hlavní – rekonstrukce, Hradec KrálovéTRANSCONSULT s. r. oCOLAS CZ, a.s.Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Základní škola Černíkovice, pasivní stavbaIng. Michal Fenyk, Ing. Sandra AppelováMARHOLD a.s.Obec Černíkovice
Změna vstupu s lékárnou do areálu nemocnice Jičín IIIM Projekt, spol. s r.o.HSF System SK s.r.o. (přihlašovatel)Královéhradecký kraj

Zdroj: Královéhradecký kraj

Reklama

Doporučované