Hlavní obsah

Orlická galerie v Rychnově získala soubor obrazů Miloslava Holého

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Galerie, která je součástí Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou, získala do svých sbírek soubor 12 obrazů Miloslava Holého nazvaný Slatinský rok, v níž malíř zachytil změnu krajiny v okolí Slatiny nad Zdobnicí.

Článek

Galerie má v plánu sbírku představit veřejnosti letos od 29. dubna do 31. října, řekl v pondělí ředitel Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka. Akvizici za 1,4 milionu korun financovalo ministerstvo kultury, částečně se na ní podílel také Královéhradecký kraj.

„Miloslav Holý spojil svou tvorbu s krajinou Orlických hor a jejím podhůřím. Svůj zájem věnoval především Slatině nad Zdobnicí a okolí říčky Zdobnice. Po léta sem zajížděl za motivy a jako profesor pražské Akademie výtvarných umění a později její rektor a prorektor sem přivedl za krajinnými náměty mnoho svých žáků,“ uvedl kurátor Orlické galerie Vlastislav Tokoš. Cykly Slatinská zahrada a především právě Slatinský rok podle Tokoše představují vrchol Holého tvorby.

„Cyklus Slatinský rok je pro naše sbírky důležitý nejen z uměleckého hlediska. Opomenut nemůže být totiž ani dokumentační aspekt, neboť se tento soubor obrazů vztahuje ke konkrétní lokalitě v Orlických horách, a to obci Slatina nad Zdobnicí,“ uvedl Zelenka. Upozornil, že Slatina od doby vzniku obrazů v letech 1957 až 1960 prošla podstatnými proměnami.

Na 12 obrazech Holý zachytil koloběh ročních proměn. Cyklus ukazuje život v podorlické vsi od atmosféry jarních a letních měsíců plných dynamiky až po zasmušilost podzimu a drsnou horskou zimu. „Zajímavostí je, že Miloslav Holý vybraný motiv maloval vždy ve stejnou dobu a za stejného osvětlení vícekrát. Každý obraz i jeho jednotlivost tak patří k tomu nejlepšímu z malířovy krajinářské tvorby,“ uvedl Tokoš.

Podle něj je soubor Slatinský rok uceleným a vyzrálým dílem pozdního období umělce, který v něm zúročil předchozí práci v grafice a malbě i zkušenosti z Francie. Zakoupená sbírka se stane v letošním roce stěžejním exponátem dlouhodobé výstavy malířů Orlických hor a Podorlicka s názvem Rok v Orlických horách.

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou má pobočky ve Vamberku, kde je muzeum krajky, a v Rokytnici v Orlických horách. Název Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou vznikl v roce 2003 po spojení Okresního muzea Orlických hor s Orlickou galerií.

Reklama

Související témata:
Miloslav Holý

Doporučované