Hlavní obsah

Při Tříkrálové sbírce v hradecké diecézi vyrazí do ulic stovky koledníků

Foto: web trikralovasbirka.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Stovky koledníků vyrazí v nejbližších dnech do ulic měst a obcí na východě Čech, aby od lidí získali příspěvky do pokladniček Tříkrálové sbírky. Při posledním ročníku sbírky v lednu 2021 koledníci kvůli covidu mezi lidi nechodili.

Článek

Loni se sbírka konala on-line a v královéhradecké diecézi, která zahrnuje území Královéhradeckého a Pardubického kraje a části několika dalších krajů, vynesla přes deset milionů korun.

Slavnostně Tříkrálová sbírka začne v diecézi v Pardubicích ve čtvrtek 6. ledna v 09:30 na youtube kanálu Oblastní charity Pardubice. Koledníkům požehná biskup Josef Kajnek a na dálku je pozdraví představitelé Pardubic a Pardubického kraje. Koledníci budou při koledování dodržovat aktuální epidemická opatření tak, aby chránili zdraví dárců i své.

Sbírka potrvá do 16. ledna a v královéhradecké diecézi ji doprovodí řada akcí. Tříkrálové koncerty zazní v Trutnově, Pardubicích nebo v Kutné Hoře – Sedlci. „V Litomyšli pořádají soutěž o nejhezčí tříkrálovou tašku. Kino pro koledníky za odměnu chystají v Hradci Králové, Náchodě, Dobrušce nebo Rychnově nad Kněžnou,“ uvedla Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové.

Tříkrálovou sbírku je možné podpořit také příspěvkem do kasičky v charitních zařízeních, v kostelech, na úřadech a v obchodech. Lidé mohou přispět i na účet sbírky nebo do on-line pokladničky na tříkrálovém webu.

Výtěžek sbírky půjde na pomoc nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Například na Královéhradecku a Pardubicku budou koledníci prosit o dar na podporu hospicové péče. Sbírka dále podpoří centrum Klubko pro pěstounské rodiny ve Dvoře Králové či Mateřské centrum Rodinka v Jilemnici.

Dosud rekordní částku lidé na východě Čech dali Tříkrálové sbírce v lednu 2020, a to 20,7 milionu korun. Loňský výtěžek sbírky omezené epidemií byl zhruba poloviční. V celé ČR loni Tříkrálová sbírka vynesla 81,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované