Hlavní obsah

Safari Park Dvůr Králové získal z Estonska chovnou samici vzácného nosorožce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Safari Park Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku získal ze zoo v estonském Tallinnu samici nosorožce černého východního poddruhu. Pětiletá Kibeta bude novou chovnou samicí druhu, který je v přírodě ohrožen vyhynutím.

Článek

Dvorský safari park je nejvýznamnějším chovatelem nosorožců černých východního poddruhu mezi zoo na celém světě. Celkem se jich ve Dvoře Králové dosud narodilo 47. Zatím posledním přírůstkem byla sameček jménem Kyjev, který se narodil letos 4. března. Nosorožce dvourohé východní zoo také vrací zpět do divočiny v Africe.

Ve Dvoře Králové nyní žije 15 nosorožců černých východního poddruhu, z toho je sedm samců a osm samic. „Zvířata s dvorskou krví nyní žijí v zoologických zahradách na celém světě, kde vytvářejí pojistnou populaci v lidské péči,“ uvedla mluvčí dvorské zoo Zuzana Boučková. V přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Ze Dvora Králové se do divočiny ve Rwandě a v Tanzanii dosud vrátilo devět nosorožců černých východního poddruhu. Někteří se tam opakovaně množí.

Safari park chová také šest nosorožců bílých jižních, kterých v Africe žije přibližně 20 tisíc.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen před 50 lety zvířaty, která z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976, celkem se v zoo narodilo 59 nosorožců. Kromě 47 dvourohých východních se dále narodilo pět nosorožců bílých severních, tři bílí jižní, kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí.

V roce 2009 zoo poslala do keňské rezervace Ol Pejeta čtyři severní bílé nosorožce. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice, které jsou posledními zvířaty svého druhu na světě. Druh se vědci pokoušejí zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože zvířata v Ol Pejetě se přirozeně rozmnožit už nedokážou.

Reklama

Doporučované