Hlavní obsah

Stavba domova seniorů v Opočně vyšla na 100 milionů, začne fungovat na podzim

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu bývalé nemocnice v Opočně skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov na domov důchodců vyšla na více než 100 milionů korun. Investorem je Královéhradecký kraj, který získal dotaci přes 46 milionů korun.

Článek

Stavba začala v září 2020 a skončila letos na jaře. Klientům začne domov sloužit na podzim. „Rekonstrukce několik let nevyužité nemocniční budovy a její přestavba na nový domov pro seniory vychází ze strategie Královéhradeckého kraje pro rozvoj sociálních služeb. Tato investice byla nezbytná s ohledem na stárnutí populace a vzrůstající zájem o služby pro seniory. Vzhledem k demografické prognóze je nezbytné, aby se kapacita služeb pro seniory dále posilovala a byla zachována dobrá dostupnost pro občany,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Uživatelem opočenského zařízení bude zapsaný ústav, který společně založila města Opočno a Dobruška v polovině roku 2020. Kapacita objektu je 47 lůžek. Opočenský domov seniorů by měl sloužit především místním a obyvatelům nedaleké Dobrušky.

„Služby tu budou poskytovat seniorům, kteří potřebují celodenní pomoc druhé osoby, a nemohou zůstat ve svém domácím prostředí ani za pomoci rodiny a terénních sociálních služeb. Minimálně polovina klientů budou osoby s Alzheimerovou demencí, což vyžaduje specifickou péči,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Součástí stavebních prací byla demontáž střechy, nástavba třetího podlaží zakončeného plochou střechou, zateplení celého objektu, přeložky inženýrských sítí a vybudování nového parkoviště pro 23 aut.

„Budova má nové rozvody a vznikla nová plynová kotelna. Celá budova je řešena jako bezbariérová s evakuačním lůžkovým výtahem, který je schopen provozu i v případě požáru nejméně po dobu 45 minut,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

Podle něj zbývá budovu dovybavit nábytkem a dalším zařízením. „Náklady se odhadují na zhruba sedm milionů korun,“ dodal Bulíček.

Královéhradecký kraj hodlá do roku 2026 investovat do sociálních služeb více než dvě miliardy korun. V současnosti kraj některé domovy seniorů buduje či rozšiřuje. Tato zařízení Královéhradeckého kraje podle hejtmanství evidují téměř 700 akutních žadatelů, kteří vyžadují pobytovou službu bezodkladně. Celkově je pak žádostí o umístění do pobytové služby téměř 2900.

Reklama

Související témata:

Doporučované