Hlavní obsah

V Červeném Kostelci otevřeli nové zázemí pro mobilní hospic a paliativní péči

Ilustrační foto.

Reklama

Oblastní charita Červený Kostelec dnes otevřela nové zázemí pro mobilní hospic, ambulanci paliativní péče se stacionářem léčby bolesti, pro ošetřovatelskou službu a půjčovnu pomůcek.

Článek

Centrum vzniklo nákladem přes 31 milionů korun rekonstrukcí památkově chráněných bývalých ateliérů sochaře Břetislava Kafky. Kostelecká oblastní charita provozuje v Červeném Kostelci především Hospic Anežky České, který vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi.

Sociální služby, jichž využívají stovky pacientů, nyní získaly zázemí na jednom místě. „Dosud sídlily naše služby v několika objektech oblastní charity ve městě. Sestěhováním do jednoho objektu dojde k ještě větší provázanosti jednotlivých služeb a k výraznému zlepšení komfortu pro těžce nemocné,“ řekl ředitel kostelecké charity Miroslav Wajsar. Dodal, že o vybudování systému komplexní péče pro těžce a nevyléčitelně nemocné pacienty se charita snaží téměř 30 let.

Rekonstrukcí ateliérů, které vznikly za první republiky ve stylu českého kubismu, charita navázala na denní stacionář pro zdravotně handicapované a seniory se zázemím pro pečovatelskou službu otevřený v roce 2020. Tyto služby umístila do opravené Kafkovy vily, která s ateliéry sousedí. Předloňská investice činila 21 milionů korun.

Služby v přebudovaných ateliérech začnou fakticky fungovat od začátku března, od kdy budou všechny služby terénní a ambulantní péče soustředěné do areálu Kafkovy vily v ulici Koubovka.

V areálu u Kafkovy vily charita ještě letos vybuduje objekt se čtyřmi byty chráněného bydlení za asi 16 milionů korun. Dnes jejich stavbu charita oficiálně zahájila, hotovo má být ještě letos.

Na rekonstrukci ateliérů poskytl charitě Královéhradecký kraj dotaci, která zaplatila asi 38 procent nákladů. Na letošní stavbu chráněného bydlení má charita dotaci z evropských fondů a od státu ve výši 65 procent. Zbytek nákladů charita platí z vlastních zdrojů.

Reklama

Doporučované