Hlavní obsah

V Deštném mají novou pec inspirovanou barokními sklárnami. Premiéra bude v srpnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu muzea v Deštném v Orlických horách vznikla nová sklářská pec podle předlohy barokních skláren. Premiéru bude mít na 31. ročníku akce Tavení skla dřevem.

Článek

ČTK to dnes řekl ředitel deštenského Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel Bohumír Dragoun. Tavení skla dřevem tam bude 5. až 7. srpna.

„Stará pec sloužila v areálu muzea dvě desetiletí a už trochu zlobila. Tavení skla dřevem v letošním roce vstupuje do další desítky, již čtvrté, a řekli jsme si, že to chce něco nového. Nová pec je pro nás výzva a další dobrodružství,“ řekl ČTK Dragoun. Je také zakladatel experimentální středověké vesnice Villa Nova v nedalekém Uhřínově.

Nová pec má zhruba stejné rozměry jako ta předchozí, široká je asi 120 centimetrů a na délku má okolo čtyř metrů. „Na podzim byla stará pec rozebrána a byl vytvořen nový koncept, který navazuje na podobu barokní sklárny. Tedy pánvičky se sklovinou se ukrývají pod kruhovou klenbou, tak jak to známe z barokních vyobrazení. Pec je opět postavená ze šamotových cihel, spojená šamotem, který musí pomalu vyschnout, aby pec nepraskala,“ řekl ČTK Dragoun.

Na demolici staré pece a výstavbě nové pracovali dobrovolníci. „Rozšíří se možnosti výroby, budeme moci zkoušet trochu jiné věci. Nejen pro skláře, ale i pro diváky by to mělo být zajímavější,“ podotkl Dragoun.

Skláři v areálu muzea roztopí novou pec ve středu 3. srpna, aby dosáhli požadovaných teplot a v pátek 5. srpna mohli začít předvádět návštěvníkům své dovednosti. Půjde o výrobu barevného skla, které vyráběly poslední orlickohorské sklárny druhé poloviny 19. a počátku 20. století, a také staršího takzvaného lesního skla, tedy replik převážně středověkého či barokního skla. Sklářské výrobky, které v Deštném vzniknou, v neděli 7. srpna na závěr akce lidé tradičně budou moci vydražit. O aukci bývá velký zájem.

„Jak bude nová pec pracovat, je otázkou letošního srpna, kdy v ní proběhne první tavba. Ačkoliv se to může zdát pro zkušený tým topičů a sklářů jako hračka, je to velká neznámá. Topiči se určitě pořádně zapotí, než dostanou kýžené teploty kolem 1250 stupňů Celsia. V kopuli pece by měly být umístěny tři pánvičky. V jedné bude oblíbený sklářský kmen zelené barvy na takzvané lesní sklo a ve dvou pak sklo barevné,“ sdělil Dragoun.

Návštěvnost loňského ročníku omezila opatření proti šíření koronaviru, letošní ročník by měl být bez omezení. Před pandemií třídenní akci navštěvovalo 2500 až 3500 lidí. „Počítáme, že takzvaných huťských, tedy topičů a sklářů, se na place představí okolo 60. V areálu budou předvádět svůj um i další řemeslníci, celkem se tedy během akce představí okolo stovky lidí,“ řekl ČTK Dragoun.

Technologický postup tavení skla dřevem má v Orlických horách více než čtyřsetletou tradici. Za zlatý věk orlickohorského sklářství je považováno období baroka. Zánik horských skláren spadá do počátku 20. století a souvisí s nástupem nových účinnějších technologií tavení skla za použití plynu a uhlí.

Reklama

Doporučované