Hlavní obsah

Bývalá chirurgie ve Frýdlantu poslouží seniorům. Nemocnice budovu nepotřebuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská nemocnice Liberec, která v areálu nemocnice působí, budovu pro svůj provoz nepotřebuje, přesunout by se tam mohli klienti Domova U Spasitele, který provozuje Husitská diakonie.

Článek

Současné prostory neumožňují rozšíření, poptávka po službách přitom roste. Domov pro seniory by mohl v budově vzniknout do deseti let, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková.

„Pro budovu bývalé chirurgie, ve které byly lékařské pokoje a také třeba ředitelství, jsme hledali využití. Krajská nemocnice Liberec o tuto budovu nestála, a tak zůstává v majetku města. Nakonec zastupitelstvo města rozhodlo o tom, že začne spolupráce s Církví československou husitskou, která ve Frýdlantě provozuje Domov U Spasitele, na možnosti využít ji pro klienty domova. Uvažuje se nejen o rozšíření počtu pobytových lůžek pro osoby starší 65 let, ale také o zřízení odlehčovací služby nebo denního stacionáře,“ uvedl místostarosta Dan Ramzer (ODS).

Domov U Spasitele má nyní 45 klientů, poptávka je ale vyšší. „Jak populace stárne, je předpoklad, že pobytových lůžek pro seniory bude potřeba ještě víc než dnes,“ řekla ředitelka domova Milada Kochanová. Budova v Máchově ulici ale podle ní nenabízí žádnou možnost, jak počet lůžek zvýšit. „Navíc narážíme na to, že při současném uspořádání nejsme ani schopni naplnit některé technické standardy, například že většina pokojů má být jednolůžkových, že součástí pokoje má být sociální zařízení nebo že šířka dveří musí umožňovat projetí lůžka,“ dodala.

Přestěhování domova do prostor bývalé chirurgie by tak umožnilo zlepšit služby pro seniory. Radnice chce zřídit pracovní skupinu, která by měla projekt připravit. Pokud se podaří najít peníze na jeho realizaci, mohl by podle Ramzera začít nový domov s navazujícími službami sloužit do deseti let. „Určitě by to znamenalo navýšení počtu lůžek pro seniory, které je velmi žádané. Vždyť už dnes chybí jen v Libereckém kraji takových lůžek více než tři stovky,“ dodal místostarosta.

Přesun seniorů z Domova U Spasitele do bývalé chirurgie umožní rekonstrukci jeho současné budovy v Máchově ulici, to za provozu není možné. „I nadále počítáme s využitím budovy k sociálním účelům, ideálně bychom zde chtěli mít domov s pečovatelskou službou a startovací byty pro děti z dětského domova. Zde vidíme jako přidanou hodnotu vzájemné obohacování dvou generací. Zatím jde ale o vizi, nad kterou budeme v příštích letech ještě diskutovat,“ dodala Kochanová.

Reklama

Doporučované