Hlavní obsah

Liberec po třech letech zvýší nájemné v městských bytech, většinou o 20 procent

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec letos po třech letech zvýší ceny nájemného v městských bytech, nejčastěji to bude o 20 procent, což je maximum podle zákona. Nájemníkům bydlení zdraží od července, radnice vlastní 1235 bytů.

Článek

Narůst radnice zdůvodňuje růstem cen tržního nájemného a dlouhodobým zvyšováním cen oprav a investic do městského bytového fondu.

„Dostáváme se na ceny stále ještě hluboko pod komerčním nájemným, které v Liberci v současné době osciluje někde mezi 210 a 230 korunami za metr čtvereční. My budeme mít nejdražších pár bytů asi 105 korun na metr čtvereční,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

U sociálních bytů standardního typu cena nájemného za metr čtvereční stoupne z bezmála 76 na 91 korun a v domech s pečovatelskou službou ze 40 na 48 korun. „Čili stále držíme tu vlajku, řekněme sociálního přidělování bytů, nebo jinak řečeno pro tu cílovou skupinu, která je v akutní bytové nouzi či s nějakými handicapy. Na tom se vůbec nic nezmění, nicméně podle zákona také musíme hospodařit jako řádní hospodáři a je potřeba nájemné, tak abychom mohli reprodukovat vybranou částku zpátky do oprav, vybírat v nějaké o něco málo vyšší podobě,“ dodal náměstek. Ročně by na nájemném mělo město vybrat skoro o 3,5 milionu více, dosud za rok získávalo přes 25 milionů korun.

Langr uvedl, že podle zákona mohou cenu zvednou až o 20 procent jednou za tři roky, čehož město využilo u většiny bytů. Výjimkou jsou startovací byty v domech v Krajní ulici stavěné s pomocí státní dotace a sociální byty, na jejichž výstavbu získalo město evropskou dotaci. U nich může radnice cenu nájemného navýšit maximálně o inflaci. Obyvatelé těchto bytů tak budou platit o 3,8 procenta více.

Reklama

Související témata:

Doporučované