Hlavní obsah

České dráhy uzavřou pokladnu na nádraží v Turnově. Kraj ji dál nechce dotovat

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

České dráhy uzavřou s novým jízdním řádem v prosinci pokladnu na nádraží v Turnově na Semilsku, Liberecký kraj už ji nechce dál dotovat. Naposledy si tam cestující jízdenky koupí v sobotu 10. prosince.

Článek

Jízdní doklady pak bude možné zakoupit po nástupu do vlaku Českých drah u průvodčího bez manipulační přirážky, sdělil na dotaz ČTK mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) rozhodly České dráhy o uzavření turnovské pokladny už loni. „My jsme letos 1,5 milionu korun fakticky dotovali prodej jízdenek, ze kterých má příjem ministerstvo dopravy a Královéhradecký kraj, vytvořili jsme prostor pro dohodu mezi Českými drahami a Arrivou, která se ale nepovedla. Dál v tom nechceme pokračovat,“ řekl Půta. Regionální dopravu v oblasti zajišťuje pro Liberecký kraj už tři roky společnost ARRIVA vlaky, v Turnově tak vedle sebe jsou dnes dvě pokladny, jedna Českých drah, druhá Arrivy, která dál zůstane.

„Při nakládání s veřejnými prostředky musíme postupovat zodpovědně a vážit efektivnost a účelnost jejich vydávání. Od počátku se snažíme současnému provozu různých přepážek více dopravců předcházet,“ dodal hejtman. Za první pololetí se podle něj na nádraží v Turnově prodalo 72 756 jízdenek, z toho České dráhy prodaly 26 338 jízdenek, Arriva 46 418. Uzavření pokladny je podle hejtmana rozhodnutím Českých drah, kterým se zřejmě nevyplatí pokladnu dál financovat, tamním zaměstnancům už zajistil dopravce jinou práci.

Podle náměstka pro dopravu Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) se i Liberecký kraj už několik let snaží přesvědčovat cestující na železnici, aby nakupovali jízdenky přímo ve vlaku u průvodčího. Jízdenka je bez jakékoliv přirážky, a pokladnu tak na nádraží lidé vůbec hledat nemusejí. Mohou jít podle hejtmanova náměstka přímo do vlaku, posadit se na vybrané místo a po příchodu průvodčího požádat o svůj lístek. Tak to funguje i ve stanicích, kde pokladny vůbec nejsou.

Reklama

Doporučované