Hlavní obsah

Dotace na kotle budou dostupnější, dosáhnou na ně i lidé s nižšími příjmy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dotace na výměnu kotlů za ekologičtější budou dostupnější, nově na ně dosáhnou i domácnosti s nižšími příjmy nebo senioři. Získat budou moci až 95 procent potřebné částky. Kraj teď zjišťuje, jaký bude o dotace zájem.

Článek

Zájemci o dotaci se mohou hlásit do konce roku na e-mail kotliky@kraj-lbc.cz nebo na telefonním čísle 485 226 579.

Finanční podpora se bude týkat výměny starých kotlů na pevná paliva za nový ekologický zdroj v rodinných domech. „O dotaci může žádat pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného nebo bytového domu, bytové jednotky nebo trvale obývaného rekreačního objektu, který v něm bydlí,“ uvedl krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).Čistý příjem žadatele nesmí být v letošním roce vyšší než 170.900 korun na jednoho člena domácnosti, domácnosti důchodců nebo invalidních důchodců příjmy dokládat nemusí. Dotace jsou určené na výměnu starých kotlů na pevná paliva, na plynový kotel může domácnost získat až 100 tisíc korun, na kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo až 130 tisíc korun.

Liberecký kraj má s tzv. kotlíkovými dotacemi zkušenosti, první žádosti začal přijímat 25. ledna 2016. Ve třech kolech dostal kraj přes 6000 žádostí, celkově podpoří výměnu zhruba 4460 kotlů, na které rozdělí bezmála 495 milionů korun. Zatím mohli zájemci získat od 75 tisíc do 120 tisíc korun, v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší navíc dalších 7500 korun. V průměru se dotace pohybovaly kolem 111 tisíc korun.

Příjem žádostí do posledního kola ukončil Liberecký kraj letos v květnu. V posledním kole uspělo se žádostí o dotaci více než 1800 projektů, z toho zhruba deset procent už bylo dokončeno a proplaceno. Na dalších projektech se pracuje, na jejich dokončení mají žadatelé ještě rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované