Hlavní obsah

Muzeum v Semilech vystavuje neznámé obrazy Komárka i jeho přítele Němce

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Vladimír Komárek.

Reklama

Neznámé obrazy uznávaného výtvarníka Vladimíra Komárka i jeho přítele, malíře a restaurátora Josefa Němce jsou na nové výstavě v Semilech věnované těmto tvůrcům.

Článek

Muzeu je zapůjčili soukromí sběratelé a majitelé. Muzeum je oslovilo formou veřejné výzvy.

„Ohlas na výzvu byl velmi potěšující, obrazy Vladimíra Komárka a Josefa Němce nám nabídlo zhruba 20 soukromých sběratelů a majitelů většinou ze zdejšího regionu Podkrkonoší. Nemohli jsme využít ani všechny nabídky, neboť dvojvýstava má omezené prostory a navíc gros kolekce Josefa Němce tvoří sbírka jeho syna Martina. U Vladimíra Komárka však tvoří prezentovaná kolekce od lidí 100 procent,“ řekl ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

K mnoha těmto obrazům se podle něj váže příběh přátelství či dobrých vztahů s autory. „Často si lidé nechávali vytvořit obraz na zakázku, ať už jako svatební dar nebo v případě jednoho obrazu pro obecní úřad malé obce nedaleko Semil se jednalo o úlitbu soudruhům, aby se Vladimír Komárek vyhnul povinnosti realizovat brigády v akci ZET. Obraz s motivem řeky tak nese podtitul Vykoupení se z akce,“ řekl Šnaiberk.

Při pátrání po obrazech se ale podle něj nic nového zásadního či překvapivého ze života Komárka či Němce nedozvěděli. „Že na oba malíře vzpomínají majitelé obrazů jen v dobrém, překvapivé není. Obzvláště Vladimír Komárek byl pověstný šprýmař, který neuměl říci ne a byl doslova zavalen návštěvami. Proto měl na plotě ono pověstné: ‚Jen krátká návštěva potěší‘. Ale i tak k němu jezdily doslova zájezdy, o mnoha slavných umělcích ani nemluvě. Také Josefa Němce pojilo přátelství s mnoha herci, například s Josefem Kemrem,“ uvedl ředitel muzea.

Výstava bude v muzeu takřka přes celé letní prázdniny, do 28. srpna. „Výstavu zhruba 40 děl doplňujeme i keramickými vázami a talíři Miloše Šedivého, který s Vladimírem Komárkem ‚komárkovsky‘ laděnou keramiku vytvářel a pojilo je také osobní přátelství,“ dodal Šnaiberk.

Komárek je patrně nejznámější semilský výtvarný umělec. Na Semilsku se narodil v roce 1928 a znovu tam pak žil od 60. let. Nazýval se malířem Pojizeří a byl nejen známým malířem a grafikem, ale také vyhledávaným ilustrátorem, glosátorem a literátem. Známé jsou jeho ilustrace k Máchově Máji či Hrubínově Romanci pro křídlovku. Výstava se koná 20 let od Komárkova úmrtí a zároveň jako připomínka 100 let od narození Němce, který zemřel v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Doporučované