Hlavní obsah

Na místě bývalých Montážních závodů v Liberci dokončují byty pro seniory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na místě bývalých Montážních závodů v centru Liberce se dokončují byty pro seniory. Na první prohlídky vzorového bytu Rezidence RoSa dnes dorazily desítky lidí, převážně seniorů.

Článek

V areálu už stojí několik družstevních domů a také domy s byty určenými do osobního vlastnictví, RoSa nabídne nájemní bydlení s kompletními službami pro seniory. K dispozici je 98 bytů, první nájemníci by se měli na těhovat v srpnu, řekla Markéta Vondráková, která zájemcům o bydlení odpovídala na všechny otázky.

Projekt komunitního bydlení RoSa je zatím v Liberci ojedinělý, už osm let ale funguje v Praze. Jde o soukromý projekt s kompletními službami. Zájemci mohou volit byty od garsonek až po prostorné byty 3+kk. V areálu nebude chybět restaurace a vinárna, ale ani kompletní zdravotní péče včetně zubaře, praktického lékaře nebo fyzioterapeuta. Poplatky, které u nejmenšího bytu začínají na 16.500 korun měsíčně, zahrnují základní služby, energie, připojení k internetu, odpady, ale v ceně jsou také třeba pohotovostní asistenti.

„Asistenti mohou pomoci nejen v případě, že senior upadne a potřebuje pomoc, ale třeba i když potřebuje jen otevřít PET lahev, zajišťují také kontrolu klientů, zda jsou v pořádku, pomohou s orientací,“ doplnila Vondráková. V Centru RoSa se budou konat pravidelně koncerty, přednášky, výstavy a společenské akce. Jeho součástí bude také knihovna nebo přednáškový sál. Už teď mohou zájemci vyrazit s Centrem RoSa každou druhou středu v měsíci na vycházky.

Domy jsou zcela bezbariérové, pro zájemce byl dnes připravený na ukázku vzorový byt 2+kk s balkonem ve druhém patře s výhledem na Nisu. Zařízený je univerzálním nábytkem, aby si zájemci mohli představit, jak lze prostor využít. Budoucí obyvatelé si ale mohou byt zařídit vlastním nábytkem. Byty mají dostatečně široké dveře, aby jimi pohodlně projel vozík, prostorná koupelna má neklouzavou dlažbu a je vybavená sprchovým koutem. Nechybí sedátko ani madla pro bezpečný pohyb.

Zájem o prohlídky byl dnes větší, než organizátoři čekali, přidat proto museli další časy. Byt si přišel prohlédnout i jeden z budoucích obyvatel Petr Přeučil. „Máme sice se ženou vybraný jiný, větší byt, ale zajímáme se o to, jak to bude řešené, jaké jsou použité materiály. V našem bytě chceme pak použít určitě náš nábytek a vybavení,“ řekl. Právě párů podle Vondrákové mezi zájemci o bydlení přibývá. Velkou část návštěvníků dnes ale tvořily ženy. „Uvažuju o tom, že bych se sem přestěhovala, líbí se mi, že je to v centru a všude je blízko,“ řekla jedna z nich.

Do vzorového bytu se mohou zájemci opět podívat 23. února a 23. března.

Reklama

Doporučované