Hlavní obsah

V Jablonci už mapují škody po zimě na silnicích, na opravy mají 30 milionů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Jablonci nad Nisou už mapují škody, které po zimě zůstaly na městských komunikacích. Sníh už v podhorském městě na většině míst roztál a odhalil škody, které extrémní výkyvy teplot na vozovkách napáchaly.

Článek

Pracovníci správy komunikací města už poškození mapují, aby mohli vytvořit plán oprav. Připraveno je na ně v rozpočtu 30 milionů korun.

„Zimní údržba v Jablonci probíhá od 1. listopadu do konce března, není ale nic zvláštního, když ještě v březnu ve městě napadne sníh. Proto s velkoplošnými opravami můžeme začít nejdříve v dubnu,“ doplnil náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Letos se podle něj podařilo na opravy vyčlenit o polovinu více peněz než v minulých letech. „V předešlých letech rozpočty obvykle počítaly na opravu silnic s 20 miliony korun,“ dodal primátorův náměstek.

Podle vedoucího správy komunikací Martina Černého zanechala letošní zima na silnicích skutečně hodně škod. „V posledních dnech nás občané upozorňují na výmoly, výtluky a jiná poškození asfaltových povrchů. Sami si také děláme seznam škod pro budoucí sestavení plánu letošních oprav. Je však nutné připomenout, že ne všechna poškození, na která nás lidé upozorňují, se týkají města Jablonec, mnoho jich je také na silnicích státních a krajských,“ řekl Černý.

Příčinou velkého poškození komunikací jsou podle Černého velké výkyvy teplot letos v zimě, kdy v noci mrzne a přes den teploty stoupají vysoko nad nulu. Dlouhodobé předpovědi počasí hlásí stále sněžení a v noci teploty pod bodem mrazu, a tak podle něj není možné s velkými opravami začít už teď. „Můžeme opravit některé nejhorší výtluky studenou balenou asfaltovou směsí, to je však pouze oprava provizorní, která nevydrží dlouho, a přitom je poměrně nákladná,“ dodal.

Jablonec letos počítá i s poměrně velkým objemem peněz na rekonstrukce komunikací a infrastruktury. Z celkových 418 milionů korun vyčleněných v rozpočtu na investice půjde 60 procent do obnovy komunikací a infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Doporučované