Hlavní obsah

V Klenotnici muzea v Turnově bude měsíc vystavená souprava granátových šperků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Klenotnici muzea v Turnově bude od středy zhruba měsíc vystavená souprava českých granátových šperků, jejíž cena výrazně překračuje milion korun.

Článek

Vznikla k 70. výročí od založení společnosti Granát Turnov a tvoří ji náhrdelník, náramek, prsten a dvě sady menších a větších náušnic. Výjimečná je tato souprava hlavně velikostí použitých českých granátů. Předseda představenstva Granátu Pavel Tvrzník dnes ČTK řekl, že takovou ve firmě vytvořili poprvé.

„Je to souprava vyrobená ze čtrnáctikarátového zlata a je do ní zasazeno symbolicky 70 českých granátů unikátní velikosti, které jsme shromažďovali v řádu let. V tomto případě jsou to pantloky sedm krát pět milimetrů, což jsou kameny už raritní velikosti, protože české granáty jsou drobné a kameny nad šest milimetrů jsou již velmi vzácné,“ řekl Tvrzník. Za rok podle něj získají ze svých nalezišť jen několik takto velkých drahokamů.

Kromě 70 velkých granátů je v soupravě také dalších 1492 „běžných“ granátů o velikosti 1,1 až 1,5 milimetru. Šperky vytvořil tým designérů, brusičů a zlatníků Granátu Turnov, pracovali na tom zhruba čtyři měsíce. Souprava bude v Klenotnici muzea do 10. prosince, poté ji firma zřejmě prodá. „Jednáme s několika zájemci,“ dodal Tvrzník. Cenu neprozradil, jen naznačil, že je výrazně nad milionem korun.

Za unikátní považuje vystavenou soupravu i dokumentátorka sbírkových fondů výtvarného umění a šperku turnovského muzea Lenka Laurynová. „V prvé řadě to je z hlediska použitých kamenů, jejich velikost a v takovém počtu rarita. Jinak design je spíš takový klasický, až klasicizující. Je to elegantní souprava na denní i večerní nošení a myslím si, že zájemce, který ji zakoupí, tak s ní bude určitě slavit úspěchy,“ řekla dnes ČTK.

Český granát je průhledný, průsvitný drahokam krvavě rudé barvy. Je výjimečně barevně stálý a odolný proti žáru i kyselinám. Šperkaři s ním pracovali už v raném středověku. Jsou mu připisovány některé magické a léčivé účinky: jeho barva symbolizuje životní sílu, vitalitu, lásku a energii. Drcený český granát se dříve používal jako lék ve formě mastí a kapek proti chudokrevnosti, při léčbě srdce, poranění a zánětů. Ve středověku nosili rytíři na tělech české granáty jako ochranu.

Družstvo Granát Turnov vzniklo v roce 1953, kdy 127 šperkařů z Turnova začalo společně pracovat v jedné šperkařské dílně s cílem navázat na tradiční výrobu granátových šperků v regionu pod jednou značkou. Aktuálně firma zaměstnává 169 lidí. Letos firma počítá s obratem kolem 130 milionů korun, hospodaření by mělo podle Tvrzníka skončit v mírném zisku. Většinu své produkce prodá turnovský Granát v Česku. Firma je unikátní tím, že provádí vše od těžby českého granátu až po finální prodej.

Reklama

Doporučované