Hlavní obsah

Chátrající budova Bredy v Opavě už nebude přístupná veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dlouhodobě chátrající a nevyužívaný objekt bývalého obchodního domu Breda, který letos koupil opavský magistrát, už nebude přístupný veřejnosti. Nebude v něm umístěn ani vánoční strom, jak tomu bylo v loňském roce.

Článek

Důvodem takového omezení jsou záchranné stavební práce, které mají zajistit, aby památkově chráněná budova z roku 1928 dál nechátrala. ČTK to dnes řekl mluvčí opavské radnice Roman Konečný.

Loni mohli lidé do budovy během Vánoc vstoupit. Ještě v letošním roce se tam scházeli zájemci, kteří společně hledali další využití bývalého obchodního centra. Tyto aktivity ale už v souvislosti se stavbou skončily. „Jde již o staveniště. Takže by bylo nebezpečné do budovy pouštět veřejnost,“ uvedl Konečný. Dodal, že v minulých měsících se například opravovala část střech. Posloužily na to peníze z veřejné sbírky.

„Nyní se připravuje oprava další částí střechy. Budou se měnit i všechna okna. Na to bude navazovat oprava fasády,“ řekl mluvčí. Dodal, že soutěž na firmu, která tyto opravy provede, bude teprve vyhlášena. Náklady budou v desítkách milionů korun.

Během loňských Vánoc byla budova Bredy svátečně nasvětlena. Světla se na její fasádě objeví i letos. S ohledem na vysoké ceny energií ale bude svítit v omezeném režimu. „Slavnostní rozsvícení se plánuje na 26. listopadu v 18:00. Dál pak bude objekt svítit jen každou adventní neděli od 17:00 do 18:00,“ řekl Konečný.

Vedení magistrátu podle něj ještě přesně nemá vymyšleno, jakým způsobem bude budovu dál využívat. Má jít ale o kombinaci komerčního a nekomerčního využití. Na podrobnostech pracuje speciální tým. Hovořilo se například o umístění expozice africké kultury či galerie s díly sochaře Kurta Gebauera. Část objektu by měla být využívána komerčně, třeba pro kanceláře či obchodní prostory. Vzniknout by zde mohla i tržnice.

Kulturní památku, která patřila zkrachovalé firmě podnikatele Kamila Kolka, získalo město za 39,5 milionu korun. Celkové náklady na rekonstrukci mají být okolo 300 milionů korun. Samotný roční provoz budovy s 10 000 metry čtverečními by pak měl stát asi 17,7 milionu korun. Na výnosech z nájemného a z hrazení poskytnutých služeb by naopak město mělo získat 15,8 milionu korun. Rozdíl by pak tvořila dotace města na provoz budovy.

V době svého otevření v roce 1928 šlo o největší obchodní dům v republice.

Reklama

Doporučované