Hlavní obsah

Do Ostravy se vrací Folkový kolotoč, zahraje i Jaromír Nohavica

Foto: Getty Images

Ostrava.

Reklama

První červnový víkend se do Ostravy po 38 letech vrátí multižánrový hudební festival Folkový kolotoč.

Článek

Desátý ročník obnoveného festivalu se uskuteční v nově zrenovovaném Domu kultury Poklad, ale i na jeho venkovní Letní scéně Amfi a v přilehlém parku. Návštěvníci se mohou těšit na program připravený na sedmi scénách, nachystány pro ně budou více než tři desítky koncertů, workshopů, recitálů či filmových promítání. Novinářům to dnes řekli pořadatelé festivalu.

Legendární akce v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století silně ovlivnila českou a moravskou písničkářskou scénu. Napomohla i startu hudební kariéry Jaromíra Nohavici, Karla Plíhala, Pavla Dobeše nebo Josefa Streichla. Právě Nohavica bude jedním z účinkujících, kteří se na jubilejním ročníku představí. Novinářům dnes řekl, že na obnovení akce se velmi těší a má na ni krásné vzpomínky. „Folkový kolotoč je moje, řekl bych, první láska. Každý to zná, že pak potkáš spoustu žen, spoustu lidí, ale na tu první lásku vzpomínáš nejradši. Nechci používat velká slova, ale opravdu mám k Folkovému kolotoči velký a blízký vztah. Jsem opravdu moc rád, že Folkový kolotoč ožije,“ uvedl Nohavica. Dodal, že akci má spojenou především s pospolitostí, která mu dnes trochu chybí. „Potkali jsme se, všichni jsme se viděli, jak na pódiích, tak v zákulisí, hráli jsme si, vyprávěli. To sdílení jedné lodi, to mi dneska chybí a to se těším, že na Folkovém kolotoči zase zažiju,“ řekl.

Jednatelka společnosti Akord & Poklad a spoluorganizátorka nového Folkového kolotoče Darina Daňková uvedla, že pro kapely a písničkáře bude rovněž připravena soutěž související právě s Nohavicou. „Kdo chce prezentovat svůj talent, tak má příležitost. Má šanci nastudovat a nahrát cover verzi jedné z písniček Jaromíra Nohavici, vybrali jsme písničku Zatanči,“ uvedla Daňková. Vítěz se bude moci s Nohavicou nejen osobně setkat, ale také získá možnost využít profesionální nahrávací studio v Českém rozhlase Ostrava.

Dramaturgem a organizátorem někdejšího ostravského hudebního festivalu Folkový kolotoč byl Milan Kaplan, který se podílí i na současné podobě akce. Podle něj je dramaturgie připravená. „Navazuje to přesně na ty poslední Folkové kolotoče tak, aby to respektovalo těch 38 let, které mezitím jsou. Znovu se z toho může stát bilanční přehlídka, to znamená přehlídka, která ukáže 80 procent toho nejzajímavějšího s velkým žánrovým přesahem, co v Česku a Slovensku existuje,“ uvedl Kaplan.

Festival se původně konal v Ostravě, tehdy v porubském Domě kultury OKD (dnešní DK Poklad), a to od roku 1976 až do roku 1983. Další, devátý ročník byl v Ostravě zakázaný, ale organizátorům se ho podařilo přestěhovat do Břeclavi. Desátý ročník se už nekonal vůbec, představitelé komunistického režimu akci zakázali. Letošní ročník se bude konat od 3. do 5. června. Mezi vystupujícími budou kromě Nohavici například Michal Prokop, Hradišťan, Žamboši a další.

Reklama

Doporučované