Hlavní obsah

Festival Leoše Janáčka uvede i jazz a taneční vystoupení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Leoše Janáčka v Ostravě nabídne v červnu vedle základního programu klasické hudby také přesah do jiných žánrů.

Článek

Uvede třeba jazzový večer s kvartetem Nikol Bókové nebo hudebně taneční performance Vrány s uskupením Holektiv a hudebnicí, skladatelkou a modelkou Terezií Kovalovou. Festivalový crossover se uskuteční také v hukvaldském amfiteátru, kde zazní moravské lidové písně a Janáčkova Suita pro smyčce v netradičním podání cimbálové muziky a Moravské filharmonie Olomouc. Novinářům to dnes v Praze řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka se v Ostravě bude konat od 1. června po celý měsíc. Na programu je 20 koncertů symfonické, komorní, jazzové a crossoverové hudby, open air koncerty i operní představení. K hvězdám přehlídky, která se bude tradičně konat na několika místech Moravskoslezského kraje, budou patřit uznávaný německý mistr violoncella Daniel Müller-Schott, norský klavírní virtuos Christian Ihle Hadland či čeští interpreti klasické hudby.

Hudební přesahy do současné či jiné než klasické hudby se uskuteční také v netradičních místech. Jazzový večer bude v Kompresorovně ostravského Landek Parku, hudebně taneční performance v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolních Vítkovicích. V jiných než tradičních rolích se představí i někteří muzikanti a osobnosti s festivalem spjaté. Hobojista Vilém Veverka vystoupí jako moderátor a autor fotografií, které vyzdobí festivalovou kavárnu v Hukvaldech. Sopranistka Kateřina Kněžíková se poprvé na festivalu ujme pedagogické role na festivalových Mistrovských kurzech.

Kvůli rekonstrukci Domu kultury města Ostravy a plánované přístavbě koncertní haly musel letos festival hledat pro některé koncerty náhradní prostory. Zahajovací koncert, na němž tradičně zazní Sinfonietta Leoše Janáčka, se tak uskuteční v Divadle Antonína Dvořáka. Podle Javůrka mají náhradní prostory výrazně nižší kapacitu než sál kulturního domu. Zahajovací koncert je tak už vyprodaný.

Vstupenky na festival stojí většinou 300 korun, nejdražší se dají pořídit do tisíce korun a Javůrek dnes s nadsázkou řekl, že proti třeba cenám vstupenek na Pražské jaro mohou hosté Janáčkova festivalu ke koupi vstupenky zaplatit cestu vlakem i ubytování v Ostravě a stále se vejdou do ceny vstupného na pražský festival. Doplnil však, že Janáčkův festival cenu vstupného určuje na základě možností i tamního publika.

Reklama

Související témata:
Leoš Janáček

Doporučované