Hlavní obsah

FN Ostrava má jako první v ČR certifikát za léčbu rakoviny děložní sliznice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Gynekologicko-porodnická klinika Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) získala jako první v České republice certifikát za léčbu rakoviny děložní sliznice.

Článek

Evropská společnost gynekologické onkologie (ESGO) ji tak ocenila za vysokou úroveň poskytované péče. Novinářům to dnes řekl zástupce přednosty kliniky Jaroslav Klát. Ročně nemocnice pečuje zhruba o stovku pacientek, které mají rakovinu děložní sliznice.

Onemocnění patří k nejčastějším zhoubným nádorům pohlavních orgánů, ročně v Česku postihne zhruba 1900 pacientek a jejich počet stále vzrůstá. „Obdrželi jsme certifikát Center of Excellence od ESGO, což je odborná společnost, která se snaží o to, aby všechny ženy v Evropě s gynekologickými malignitami (zhoubnými nádory) měly odpovídající péči na evropské úrovni, tedy aby ta péče byla stejná ve Francii, Německu nebo třeba České republice. Aby se toho dosáhlo, snaží se vypíchnout ta centra v regionech, která ční nad běžnou úrovní,“ uvedl Klát.

Dodal, že k získání certifikátu je třeba splnit řadu podmínek. „Musíte mít v první řadě velký počet pacientek a musíte je odoperovat podle nejnovějších standardů, to znamená laparoskopicky nebo roboticky. Musíte mít přístrojové vybavení, ale i odborníky, kteří mají atestace a jsou školeni. Mimo to musíte být zapojeni do mezinárodních vědeckých projektů a musí tam být i nějaká publikační činnost,“ řekl Klát.

Připomněl, že rakovina děložní sliznice je v Česku po karcinomu prsu druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen. „Podobně jako všechny zhoubné nádory v časném stadiu nebolí. Onemocnění se ale většinou projeví nepravidelným krvácením u žen, které by krvácet neměly a jsou v přechodu,“ uvedl Klát. Podle něj je ale zároveň z gynekologických nádorů právě tento nejlépe léčitelný. V Evropě existuje několik akreditovaných center, které se léčbou této nemoci zabývají. Mezi ně se nyní zařadila i Gynekologicko-porodnická klinika FNO.

Robotickou operaci karcinomu děložní sliznice letos v nemocnici podstoupila i sedmdesátiletá Miloslava Soukupová, která stále žije aktivním životem a pracuje. „Velmi mě překvapilo, když jsem se vzbudila po narkóze a v podstatě za chvíli jsem už mohla normálně chodit. Neměla jsem žádné velké bolesti. Domů jsem šla dokonce už druhý den po operaci. Žije se mi moc hezky, když vím, že to špatné už není ve mně,“ řekla Soukupová.

Reklama

Doporučované