Hlavní obsah

FN Ostrava monitoruje koncentraci kyslíku s přístroji od univerzitních vědců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice Ostrava rozšířila počet speciálních přístrojů, které pomáhají na covidových jednotkách a vyvinuli je vědci z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO).

Článek

Bezdrátové senzory dokážu monitorovat koncentraci kyslíku v ovzduší a zdravotnické zařízení nyní využívá pět těchto přístrojů.

Přístroje se využívají u pacientů s nemocí covid-19, kteří se léčí s pomocí kyslíkové terapie. „Při ní ale hrozí nejen výskyt nebezpečné koncentrace kyslíku, ale i nebezpečí požáru nebo výbuchu. Komerčně dostupný bezdrátový senzor pro měření koncentrace kyslíku neexistoval, tým z Katedry kybernetiky a biomedicínského inženýrství dokázal během tří měsíců vytvořil vlastní senzor,“ uvedla mluvčí univerzity Petra Halíková.

Dodala, že po odzkoušení prototypu v laboratorních podmínkách nemocnice už loni začala používat první dva senzory. „Rozhodli jsme se rozšířit monitorování koncentrace kyslíku o další místnosti, kde je potenciální riziko vyšší hladiny z důvodu prováděné kyslíkové terapie a chceme zajistit co největší bezpečnost,“ uvedl vedoucí oddělení zdravotnické techniky ve FNO Marek Gajovský. V současné době je v nemocnici umístěno pět bezdrátových senzorů. Koncentrace kyslíku lze pravidelně sledovat díky on-line vizualizaci. Přístroj by také pracovníky případně upozornil na alarmující hodnoty.

VŠB-TUO propojuje technické, ekonomické, přírodovědné a umělecké obory. Nabízí zájemcům bakalářské, magisterské i doktorské studium. Univerzita se podílí na řadě výzkumných projektů a spolupracuje s domácími i zahraničními univerzitami a také se soukromým sektorem. Její součástí je národní superpočítačové centrum IT4Innovation.

Reklama

Doporučované